Іспанські слідчі повідомили нові подробиці вбивства російського пілота Максима Кузьмінова

Основною версією досі вважається помста російських спецслужб

Іспанські правоохоронці повідомили нові подробиці вбивства російського пілота  Максима Кузьмінова, який перегнав в Україну гелікоптер Мі-8. У поліції є непрямі докази того, що кілери були найняті рф. Про це пише видання ише New York Times.

Вбивство російського пілота Максима Кузьмінова, яке сталося в Іспанії, викликає побоювання, що рф знову націлилася на своїх ворогів. Пілот раніше доставив гелікоптер в Україну.

Ті, хто стоять за вбивством, хотіли передати повідомлення. Видання зазначає, що це було очевидним для слідчих в Іспанії ще до того, як вони дізналися, ким він був. Вбивці не лише жорстоко вистрілили в нього шість разів, а й наїхали на його тіло своїм автомобілем.

В NYT зазначають, що Максима Кузьмінова було вбито з пістолета Макарова, 9-мм гільзи від якого знайшли поліцейські на місці злочину. Наразі розслідування триває, до нього залучені спеціальні підрозділи. Основною версією досі вважається помста російських спецслужб за співпрацю військовослужбовця рф  з ГУР.

Вбивство Кузьмінова в іспанському містечку Вільяхойоса викликало побоювання, що європейські шпигунські мережі рф продовжують діяти та націлені на ворогів Кремля. Високопоставлені поліцейські зазначили, що вбивство має ознаки таких нападів, пов'язаних із Кремлем.

Зокрема, вбивство колишнього командира чеченських повстанців у Берліні у 2019 році та отруєння колишнього співробітника російської військової розвідки Сергія Скрипаля у 2019 році в Англії.

Іспанська влада не розголошувала, що вбитим був Кузьмінов. Але серед спільноти російських та українських емігрантів, які мешкають у Вільяхойосі, не було питання, хто стоїть за смертю. 

Раніше в рф всіляко намагалися приховати свою причетність до подібних смертей, проте справа Кузьмінова інша, адже про неї говорили мало не з прихованою радістю.

«Росія інтенсивно поширюватиме пропаганду – вони вже це роблять – що всіх зрадників знайдуть. Це приховане повідомлення іншим громадянам росії, особливо військовослужбовцям, що ми вас знайдемо, якщо ви нас зрадите», – сказав один з українських чиновників.

Що відомо про справу

Влітку 23 серпня 2023 року гелікоптер Мі-8 Збройних сил росії опинився в Україні внаслідок спецоперації.

Пілотом Мі-8 був 28-річний Максим Кузьмінов. Він отримав винагороду – 500 тисяч доларів у гривневому еквіваленті.

А вже 19 лютого 2024 року українська військова розвідка підтвердила, що Максима Кузьмінова знайшли мертвим в Іспанії. 



varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також