Італійський суд виправдав львів’янина Євгена Лавренчука, якого затримали на вимогу РФ

«Нехай моя перемога стане маленькою цеглинкою у перемозі України!», — Лавренчук

Фото Євген Лавренчук

Італійський суд ухвалив рішення про звільнення українського театрального режисера Євгена Лавренчука.  Про це на своїй сторінці у «Facebook», 25 березня, повідомила повноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

«Громадянина України Євгена Лавренчука незаконно, затриманого у Неаполі в грудні 2021 року за запитом путінської Росії про його екстрадицію, звільнено. Суд Неаполя виніс остаточне рішення щодо звільнення Євгена, визнавши звинувачення проти нього за сторони РФ сфабрикованими, а мотиви переслідування — політичними», — написала Денісова.

Сам Євген Лавренчук також прокоментував своє звільнення.

«Я вільний, остаточно. Отримав рішення суду Неаполя, в якому визнано всі звинувачення проти мене зі сторони росії сфабрикованими, а мотив переслідування — політичним», — написав він у «Facebook».

Додамо, що наприкінці січня омбудсмен повідомила, що Інтерпол визнав переслідування з політичних мотивів українського театрального режисера Євгена Лавренчука.

Тоді пресслужба офісу омбудсмена повідомила, «відомості щодо громадянина України Євгена Лавренчука, які оброблялися в обліках Інтерполу за запитом Національного центрального бюро Інтерполу в Російській Федерації були видалені через їх невідповідність положенням статті 3 Статуту Інтерполу».

Українського режисера Євгена Лавренчука затримали в Неаполі вночі 15 грудня 2021 року за запитом Росії про його екстрадицію, звинувачуючи його у масштабних фінансових зловживаннях за період 2013–2014 років. У цей час Євген Лавренчук у Москві керував створеним ним «Польським театром». Режисер у Неаполі був проїздом, здійснюючи транзитний рейс Тель-Авів–Львів.

Євген Лавренчук — український театральний режисер. Львів’янин навчався у Москві на курсі режисера Романа Віктюка. Був засновником Польського театру в Москві. Працював режисером в Одеському академічному російському драматичному театрі, ставив спектаклі в Томську і Москві. У 2014 році Лавренчук повернувся в Україну, як сам тоді пояснив, на знак незгоди з агресією Росії.

У грудні 2021 Євген Лавренчук почав працювати з ізраїльською компанією «Jerusalem Lyric Opera Studio & Festival».

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також