Ізраїль завершив наземну операцію в Секторі Гази і виводить війська з південної частини

Подробиці

ФОТО: ілюстративне

Через півроку Ізраїль завершив активну стадію війни і виводить свої війська з південної частини сектору Газа. Про це пише The Jerusalem Post.

 ЦАХАЛ вивів 98-му дивізію з Хан-Юніса – на півдні Гази, залишивши бригаду «Нахаль» та частини 401-ї бригади у північній і центральній частині Гази.

Високопосадовець ЦАХАЛу заявив, що ця зміна не має нічого спільного з тиском США після загибелі семи працівників гуманітарної допомоги під час удару Ізарїля.

Рішення також було прийнято менш ніж через два дні після того, як Ізраїль відкрив перетин Ерез і порт Ашдод для передавання гуманітарної допомоги, рішення, прийняті під загрозою США потенційної втрати збройової підтримки після того, як Єрусалим протягом місяців відмовлявся від цих запитів Вашингтона.

Видання зазначає, що з одного боку, палестинці можуть вільно пересуватися південною Газою та Хан-Юнісом і що існує повний вакуум для запобігання поверненню правління ХАМАСу, але ЦАХАЛ тримає північну та центральну Газу відрізаними від півдня.

Це означає, що палестинці не можуть рухатися з півдня на північ і що понад два мільйони палестинців, понад половина з яких є жителями північної частини Гази, залишаються відокремленими від своїх громад.

Офіційний представник ЦАХАЛу сказав, що якщо більше палестинців покинуть Рафах, евакуювати цивільних осіб, які залишилися, буде легше без необхідності вживати активних, агресивних заходів для їх переміщення.

Крім того, Армія оборони Ізраїлю заявила, що її операція з повторного захоплення госпіталю Шифа показує, що вона може швидко проникнути й знищити ХАМАС, якщо той спробує реформувати військові підрозділи.

Напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль

7 жовтня 2023 року бойовики ХАМАСу вторглися на територію Ізраїлю. Це супроводжувалося масованим ракетним ударом. На своєму шляху бойовики грабували, ґвалтували і вбивали ізраїльтян. Багатьох було взято в полон і вивезено в сектор Газа.

Після цих подій влада Ізраїлю ухвалила рішення про початок військової операції на території сектора Газа.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також