Кабмін прийняв постанову, яка встановлює нові правила надання відстрочок для здобувачів освіти

Замість цілого пакету документів, як було раніше, потрібна буде одна довідка

Фото: svoboda.org

16 травня Кабінет міністрів приймає постанову №560, яка змінює порядок призову під час мобілізації та, зокрема, встановлює нові правила надання відстрочок для здобувачів освіти.

Як написав на своїй сторінці у ФБ старший викладач кафедри генетики і цитології біологічного факультету Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна Євген Кіося, згідно з цим порядком здобувачі освіти - для підтвердження свого статусу - мають надати в ТЦК та СП «довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти (ЄДЕБО) за формою, визначеною у додатку 9».

Він зазначає, що «ця постанова - теоретично - вже вступила в силу (принаймні мала б вступити з 18 травня). Тож тепер ТЦК на цілком законних підставах можуть вимагати в людей такі довідки та, у разі їх відсутності, відстрочку не давати. Цілком логічно, як на мене. Ну і зручно: замість цілого пакету документів, як ото було раніше, - одна-єдина довідка.

Але є одне але. В реальності довідки, передбачені оцим додатком 9, наразі не існують в природі. Тобто отримати їх неможливо. ЄДЕБО їх поки що не видає (про що цілий заступник міністра написав цілий офіційний лист). Скоро, пише, будуть, а поки ось нема - і робіть з цим, що хочете.

Є, звісно, виписки з ЄДЕБО по фіз. особі, але це не зовсім те, і юридичної сили такі виписки не мають. А довідок нема. Скоро будуть. Триває робота з доопрацювання. А як доопрацюють - таку можливість у ЄДЕБО одразу ж зроблять».

На сайті osvita.ua повідомляється, що «Постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 560 затверджено Порядок проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період (далі – Порядок), який набрав чинності 18 травня 2024 р.

Відповідно до абзацу першого пункту 62 Порядку здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною або дуальною формою здобуття освіти і здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній частиною другою статті 10 Закону України «Про освіту», а також докторанти та особи, зараховані на навчання до інтернатури для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, надають до районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки довідку про здобувача освіти, сформовану в Єдиній держаній електронній базі з питань освіти за формою, визначеною у додатку 9, та документи (нотаріально засвідчені копії документів), що підтверджують зарахування на навчання до інтернатури згідно з додатком 5.

До Міністерства освіти і науки України та державного підприємства «Інфоресурс» - технічного адміністратора Єдиної державної електронної бази з питань освіти (далі – ЄДЕБО), надходить значна кількість звернень від закладів освіти та громадян з проханням надати роз’яснення щодо порядку формування довідки, передбаченої в абзаці першому пункту 62 Порядку (далі – Довідка).

За результатами розгляду звернень інформуємо, що станом на цей час триває робота над доопрацюванням програмного забезпечення ЄДЕБО в частині створення для закладів освіти можливості формування ЄДЕБО відповідних Довідок.

Разом з тим, зазначаємо, що для отримання Довідки здобувачу освіти необхідно буде звернутись до закладу освіти, в якому він навчається. Заклад освіти формуватиме в ЄДЕБО такі Довідки та видаватиме їх здобувачам освіти.

Читайте також: електронна черга запису вже працює у всіх ТЦК країни.

Про можливість формування закладами освіти Довідок в ЄДЕБО, яка буде реалізована найближчим часом, буде повідомлено додатково. З повагою, заступник Міністра Михайло Винницький».

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також