Китай постачає росії технології, які допомагають їй вести війну в Україні

Китайські компанії постачають навігаційне обладнання, технології глушіння і деталі винищувачів

ФОТО: ілюстративне

Попри міжнародні санкції і експортний контроль росія отримує з інших країн технології подвійного призначення, які можуть бути використані в оборонній промисловості і сприяють веденню війни в Україні. Серед країн-постачальників — Китай. 

Про це свідчать дані російської митниці, пише The Wall Street Journal.

Згідно з ними, китайські державні оборонні компанії відправляли навігаційне обладнання, технології для створення перешкод і деталі для реактивних винищувачів російським державним оборонним компаніям, що знаходяться під санкціями.

«Це всього лише жменька з десятків тисяч партій товарів подвійного призначення - продуктів, які мають як комерційне, так і військове застосування, - які росія імпортувала після торішнього вторгнення. Документи свідчать, що більша частина поставок подвійного призначення була з Китаю», - пише WSJ.

 Російські міністерства закордонних справ, оборони та економіки не відповіли на запити WSJ про коментарі.

«У росії достатньо технологічного потенціалу для забезпечення своєї безпеки і проведення спецоперації. Цей потенціал постійно вдосконалюється», - заявив офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков.

Хоча росія має можливість виробляти більшу частину своїх основних військових потреб у країні, вона значною мірою залежить від імпорту технологій подвійного використання, таких як напівпровідники, які необхідні для сучасної війни.

Західні санкції, які в тому числі спрямовані проти російської військової промисловості, обмеживши експорт в росію товарів подвійного призначення, включають комп'ютерні чіпи, інфрачервоні камери і радіолокаційне обладнання.

«Але митні та корпоративні документи показують, що росія як і раніше може імпортувати ці технологію через країни, які не приєдналися до санкцій. Багато експортно-контрольованих товарів як і раніше йдуть через такі країни, як Туреччина і Об'єднані Арабські Емірати, чиї уряди звинувачуються західними чиновниками в нехтуванні санкціями і контролем», - пише WSJ.

Згідно з документами, китайські державні та приватні компанії є домінуючими експортерами товарів подвійного призначення, які, за словами чиновників США, викликають особливе занепокоєння.

WSJ проаналізував понад 84 тисячі поставок, зареєстрованих російською митницею в період після того, як Захід почав кампанію економічного тиску.

«Попри міжнародну перевірку і санкційні протоколи, дані про світову торгівлю показують, що китайські державні оборонні компанії продовжують відправляти деталі військового призначення російським оборонним компаніям, що знаходяться під санкціями. Зафіксовано, що ці російські компанії використовували такі ж деталі безпосередньо під час війни росії в Україні», - сказала Наомі Гарсія, аналітик C4ADS - некомерційної організації з Вашингтона, що спеціалізується на виявленні загроз національній безпеці.

«Твердження про те, що Китай надає допомогу росії, не має під собою ніяких фактичних підстав, а є чисто спекулятивним і навмисно роздутим», - заявив WSJ представник Китаю в посольстві у Вашингтоні. Він також підтвердив, що Китай виступає проти того, що він називає односторонніми санкціями.

Раніше повідомлялося, Пентагон повідомив про появу розвідувальної повітряної кулі китайців над Латинською Америкою. 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк