Китай закликав Україну і росію піти «назустріч один одному»

і почати мирні переговори

Заступник постійного представника Китаю при ООН Ген Шуан закликав Україну і Росію піти «назустріч один одному» і якнайшвидше почати мирні переговори. Про це пишуть китайські ЗМІ.

«Зброя може покласти край війні, але вона не принесе тривалого миру. Китай закликає сторони конфлікту продемонструвати політичну волю, піти назустріч один одному і якнайшвидше розпочати мирні переговори, щоб досягти припинення вогню і покласти край бойовим діям» - сказав Шуан.

Представник Китаю також закликав міжнародне співтовариство «віддати пріоритет миру і людяності, активізувати зусилля зі сприяння миру і переговорам, уникати посилення конфронтації, об'єднати зусилля для подолання негативних наслідків кризи і спільно працювати над створенням умов для політичного врегулювання кризи».

Ген Шуан заявив, що позиція Китаю щодо України є «послідовною і чіткою»: «Китай і надалі відстоюватиме об'єктивну та неупереджену позицію, підтримуватиме тісний зв'язок з усіма сторонами, наполегливо переконуватиме та просуватиме переговори, докладатиме невпинних зусиль та відіграватиме конструктивну роль у сприянні якнайшвидшому політичному врегулюванню української кризи».

Представник Китаю також заявив, що США поширюють брехню про те, що китайська сторона підтримала війну, розв'язану Росією, і що насправді, навіть після початку війни торгівля між США і Росією ніколи не припинялися.

«Китай не надавав летальної зброї жодній зі сторін конфлікту і завжди суворо контролював товари подвійного призначення. Економічне і торговельне співробітництво між Китаєм і Росією відповідає правилам СОТ і ринковим принципам, не спрямоване проти третіх сторін і не порушує міжнародне право. Фактично, після початку війни торговельні обміни між США і Росією ніколи не припинялися» - додав він.

Читайте також: The Economist назвав можливу дату початку переговорів України та росії

При цьому Ген Шуан закликав американську сторону припинити нападки і «очорнення Китаю на підставі українського питання», а також припинити введення односторонніх санкцій проти китайських підприємств.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт