Коли долар коштуватиме 41 гривню: аналітики дали новий прогноз курсу та ВВП України

Зростання економіки наступного року напряму залежатиме від подій на фронті

ФОТО: ілюстративне

Аналітики покращили прогноз щодо внутрішнього валового продукту (ВВП) України, курсу гривні та інфляції до кінця 2023 року. Так, на думку фахівців, ВВП досягне позначки у 4,5%, курс гривні не зазнає суттєвих змін, а інфляція сповільниться до 9%. Про це йдеться в оновленому прогнозі інвестиційної компанії Dragon Capital.

Аналітики, як і раніше, вважають, що високий рівень міжнародних резервів, підтримка міжнародних партнерів, відмова від фінансування дефіциту бюджету Нацбанком та стабілізація курсових очікувань створюють передумови для подальшого пом’якшення валютних обмежень та повернення до помірної гнучкості курсу гривні до долара вже у цьому році.

«Ми очікуємо, що зміна валютно-курсової політики може відбутися у четвертому кварталі поточного року, проте не виключаємо, що НБУ зачекає до початку 2024 року. Ми також дотримуємося думки, що на початкових етапах повернення до довоєнного режиму курсоутворення Нацбанк буде тримати курс під пильним контролем, дозволяючи незначні короткострокові коливання в обидва боки», - йдеться у прогнозі.

 Зважаючи на це, аналітики очікують на офіційний обмінний курс гривні на кінець 2023 року на рівні 36,6-37,5 грн/дол., порівняно з попереднім прогнозом 39 грн/дол., і прогнозують помірне послаблення до 41 грн/дол. до кінця 2024 року.

Крім цього, очікується, що темпи зростання резервів НБУ суттєво уповільняться в найближчі місяці через заплановане сповільнення обсягів міжнародної допомоги і зростання попиту на валюту на міжбанківському ринку. Таке зростання попиту спричинене сезонними факторами, подальшою лібералізацією валютних обмежень та зниженням окремих категорій експорту взимку в результаті чергових атак Росії на енергетичну інфраструктуру.

Читайте також, курс долара в Україні до 13 вересня: фінансовий прогноз на найближчі дні.

«Ми прогнозуємо обсяг резервів НБУ на рівні $42 млрд на кінець 2023 року і зростання до $47 млрд на кінець 2024 року», - додали у Dragon Capital.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк