Командир «Азову» відреагував на обмін полоненими 3 січня

Серед звільнених немає жодного азовця

Фото: Azov

Вчора, 3 січня, Україна провела наймасштабніший обмін полоненими. Додому повернули 230 українських захисників і цивільних. Проте серед них не було жодного біця «Азову». Про це повідомив Денис Прокопенко «Редіс», командир легендарного підрозділу.

«0». Саме стільки бійців 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» НГУ, які стояли в авангарді Сил Оборони України в боях за Маріуполь, повернулись сьогодні з полону під час найбільшого обміну з моменту повномасштабного вторгнення.

Безумовно, ми щиро радіємо за кожного українського військовослужбовця, якого вдалося обміняти; вітаємо кожну сімʼю, яка побачить живим та зможе обійняти свого сина, батька та чоловік», - написав командир.

Денис Прокопенко наголосив, що понад 900 азовців, які обороняли Маріуполь, досі перебувають у руках ворога.

«Проте понад 900 українських родин: матерів, дружин та дітей воїнів, котрі 86 діб рятуючи країну та стягуючи на себе ворожі сили, билися в оточеному окупантами Маріуполі в нелюдських умовах з мінімальною кількістю боєприпасів, їжі та медикаментів, сьогодні не зможуть цього зробити. Понад 900 бійців, на чиїх плечах лежала оборона півмільйонного міста, з яких більше половини отримали поранення, і до яких у полоні найжорсткіше ставлення, — забуті та досі в руках ворога.

Бійці 12-ї бригади спеціального призначення «Азов» НГУ, на межі людських можливостей зробивши неможливе, виконали наказ. Чи робить кожен із нас, на своєму місці все, аби полонені азовці, які героїчно чинили спротив, повернулись до України якнайшвидше?», - запитав «Редіс»

Додамо, що від початку повномасштабної війни це наразі найбільший обмін.

Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими уточнив, що додому повертаються 230 Захисників. Серед них представників Збройних Сил України – 130 (серед них ТрО – 14, ВМС – 14), Національної гвардії – 55, Державної прикордонної служби – 38, Національної поліції – 1 та шестеро цивільних, які були незаконно позбавлені волі.
 
Серед повернутих були як ті, хто мав офіційний статус військовополоненого, підтверджений через Міжнародний комітет Червоного Хреста (182 особи), так і ті українські військовослужбовці, які вважалися зниклими безвісти та мали статус «пошук особи» (48).
 
Більшість звільнених – чоловіки (225), п’ятеро жінок. До рядового та сержантського складу належать 213 осіб, одинадцятеро – офіцери.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена