Комісія ООН озвучила нові факти звірств росіян на півдні України

Розслідування в Херсонській та Запорізькій областях

ООН знайшла нові докази того, що російські окупанти катували українців до смерті та ґвалтували жінок віком від 19 до 83 років. Часто членів однієї родини тримали в сусідніх кімнатах, тому вони чули, як відбувається насильство.

Про це комісія заявила під час доповіді Раді з прав людини ООН у понеділок, 25 вересня.

Розслідування комісії в Херсонській та Запорізькій областях свідчать про широке та систематичне застосування тортур російськими солдатами проти цивільних жителів, звинувачених у тому, що вони є інформаторами Збройних сил України. У деяких випадках катування застосовувалися з такою жорстокістю, що призводили до смерті незаконно затриманих, ідеться в заяві комісії.

Також стало відомо про напади з застосуванням вибухової зброї на житлові будинки, медичний заклад, залізничний вокзал, ресторан, магазини та комерційні склади. Ці напади призвели до жертв серед цивільного населення, пошкодження або знищення ключових об’єктів цивільної інфраструктури, а також до перебоїв у наданні основних послуг і продуктів. 

Читайте також: Україна вперше перезимує лише за рахунок власного газу, - «Нафтогаз»

«Комісія також занепокоєна звинуваченнями у геноциді в Україні. Наприклад, деякі висловлювання, що лунають у російських державних та інших засобах масової інформації, можуть становити злочин підбурювання до геноциду. Комісія наразі продовжує свої розслідування з цього питання», – сказано в заяві.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб