Компанія «SpaceX» обмежила використання інтернету «Starlink» для військових ЗСУ

Причина та пояснення директора

Фото ілюстративне

SpaceX, компанія Ілона Маска обмежила використання інтернету «Starlink» для військовослужбовців ЗСУ. За словами директора компанії  Гвін Шотвелл, українські військові використовували зв’язок Starlink «в наступальних цілях». Зокрема, для керування безпілотниками, що порушує контракт з урядом України. Про це пише Reuters, з заяви президента та головного операційного директора компанії Гвін Шотвелл

За словами директора, військові ЗСУ використали «Starlink» для керування безпілотними літальними апаратами. Вона зазначила, що не можна використовувати систему супутникового зв’язку як зброю.

«Є речі, які ми можемо зробити, щоб обмежити їхні можливості», — сказала вона.

За даними Reuters,  Шотвелл відмовляється повідомити, які заходи вжила «SpaceX».

Директор зазначила, що використання «Starlink» для керування БПЛА виходить за межі угоди «SpaceX» з українським урядом. За словами Шотвелл, контракт призначений для гуманітарних цілей, таких як надання широкосмугового доступу до Інтернету лікарням, банкам та сім'ям, які постраждали від вторгнення російської федерації.

«Ми знаємо, що військові використовують їх (термінали Starlink, - ред.) для зв'язку, і це нормально. Але ми ніколи не хотіли, щоб вони використовували його в наступальних цілях», — сказала Шотвелл.

На запитання, чи очікувала «SpaceX», що українські військові використовуватимуть «Starlink» у наступальних цілях, Шотвел відповіла: «Ми не думали про це. Я не думала про це».

У ЗМІ нагадали, що наприкінці 2022 року в Україні спостерігалися проблеми із використанням Starlink. Компанія SpaceX не пояснила причини.

Коли Шотвелл запитали, чи ці проблеми пов'язані з введенням «обмежень», вона сказала, що не хоче відповідати.

«Не впевнена, що знаю відповідь», — сказала директор.

Як повідомлялося раніше, в Україні відключилися 1300 терміналів «Starlink»

Також повідомлялося, що в Україні сформуються перші у світі ударні роти безпілотників

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена