Кому в грудні підвищать пенсію

Перерахунки пенсій проводяться автоматично без додаткових звернень пенсіонерів

Фото: ілюстративне

1 грудня в Україні піднімуть виплати для непрацюючих пенсіонерів, шахтарів, людям з інвалідністю унаслідок війни, жертв нацистських переслідувань.

Про це повідомляє Пенсійний фонд України.

Перерахунки пенсій проводяться автоматично без додаткових звернень пенсіонерів.

Виплата пенсій в перерахованих розмірах буде проводитись з грудня у встановлені пенсіонерам дати виплати, — зазначили в ПФУ.

Перерахунок проведений з:

  • підвищенням прожиткового мінімуму;
  • встановленням мінімальної пенсійної виплати непрацюючим особам з повним страховим стажем (30/35 років для жінок/чоловіків відповідно) віком до 70 років, які отримують «страхові» пенсії, на рівні 2500 гривень або пропорційно наявному страховому стажу, виходячи з розміру 2500 гривень;
  • зміною показника середньої заробітної плати, який застосовується при обчисленні пенсій по інвалідності та у зв’язку з втратою годувальника учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та непрацездатним членам їх сімей.

Виплати зростуть наступним чином:

  • для непрацюючих пенсіонерів — із 2027 до 2093 гривень (на 66 гривень);
  • для шахтарів мінімальна пенсія збільшиться із 6081 до 6279 гривень (на 198 гривень);
  • мінімальна пенсія у разі втрати годувальника сім’ям військовослужбовців зросте із 4054 до 4186 гривень (на 132 гривні).

Мінімальний розмір пенсії для людей з інвалідністю внаслідок війни та учасників бойових дій зросте на суму від 138 до 429 гривень, а для ветеранів війни та членів сімей загиблих чи померлих ветеранів війни — на суму від 6,60 до 33 гривень

Для жертв нацистських переслідувань з-поміж людей з інвалідністю та членів їхніх родин зростання пенсії складе від 16,50 до 33 гривень в залежності від групи інвалідності.

За особливі заслуги перед Україною пенсію збільшать на 26,40 гривень.

Максимальний розмір пенсії зросте на 660 гривень — до рівня 20 930 гривень. Донори ж дотримуватимуть надбавку у розмірі 8,10 гривень — 258 гривень 90 копійок.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів