Контрнаступ 2024 року: Залужний вигадав нову стратегію

У ЗМІ поділилися припущеннями

Фото з відкритих джерел, Валерій Залужний

Німецьке видання «Die Welt» оприлюднило матеріал про плани Валерія Залужного на 2024 рік. Мовляв, Залужний під тиском політиків пішов у контрнаступ 2023 року, проте насправді він хотів дочекатися авіації. Про це пише 24 канал

В ЗМІ заявили, що "справжній план" контрнаступу генерала Валерія Залужного здійснять у наступному, 2024 році. Зараз, коли відомо, що винищувачі Україна отримає у 2024 році, то справжній план Залужного і буде реалізований. На додачу, у виданні повідомили, що вдалося зберегти 95% західної бронетехніки, що так само допоможе ЗСУ при новому наступі.

Водночас військовий експерт Олександр Мусієнко, керівник Центру військово-правових досліджень розповів 24 Каналу, що така перспектива є не надто ймовірною.

«Як припущення це має право на життя. Але з точки зору практики, дивно пробувати реалізувати один план у війні двічі, думаючи, що він піде інакше. І як тоді пов'язувати, що той же Залужний писав у The Economist, що літаки тепер можуть не дати такої переваги, як раніше?»,– зауважив Олександр Мусієнко.

Звісно, не має й сумнівів, що Україні справді дуже потрібна авіація. Адже літаки можуть суттєво допомогти на полі бою та навіть переламати хід війни.

«Але я б розцінював цю статтю, на тлі інших алярмістських повідомлень ЗМІ про глухий кут у війні, інакше. Die Welt спробував проаналізувати, що насправді зброя ще надходитиме в Україну і не потрібно опускати руки. Плани можуть реалізувати. У цьому сенсі, така стаття є ковтком свіжого повітря», – наголосив Мусієнко

Водночас військових експерт висловлює сумнів щодо того, що план Залужного на 2024 рік може бути таким самим, як і на 2023 рік. До того ж, повертаючись до питання авіації, вона не визначає напрямок руху військ на землі. А це надзвичайно важливий фактор, який мусять врахувати, при виборі стратегії.

Провідні західні медіа, до слова, все частіше згадують про лівобережжя Херсонщини. Плацдарм, який там створили українські військові, справді може бути одним із напрямків для удару в майбутньому.

«Це може бути й інший напрямок. Але потенціал для цього (наступу – ред.) – ще зберігається. Статтю Die Welt я розглядав би саме так», – додав Мусієнко.

Нещодавно у The New York Times опублікували низку інтерв’ю з українськими військовими, які перебувають на східному березі та вздовж річки Дніпро. За словами воїнів, їм вдалося суттєво придушити російську далекобійну артилерію.

Раніше міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 14 грудня опублікував статтю під назвою «Шлях до перемоги є». Очільник МЗС наголосив, що українські військові цілі залишаються здійсненними, хоч зараз побутує певний песимізм щодо цього.

Однак для цього необхідне виконання низки умов. Серед них: високий рівень військової допомоги, швидкий розвиток промислових потужностей Заходу та України, реалістичний підхід до перспектив переговорів з росією.

Читайте також: Умєров заявив про підготовку до деокупації Криму в 2024 році

Кулеба переконаний, що попри те, що минулий контрнаступ ЗСУ не мав таких блискавичних результатів, як очікували, це все ще не визначає хід війни надалі. А перспектива припинення вогню заради переговорів з рф може лише ускладнити ситуацію.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також