Корегувальницю вогню окупантів, яка передавала координати лікарень ворогу, повернули до суду (ФОТО)

Ту саму, яка допомагала скоригувати вогонь по цивільних об’єктах

Фото Суспільне

У п’ятницю, 6 січня  на Харківщині розпочався розгляд апеляційної скарги відносно жінки, яка, за версією слідства, корегувала вогонь загарбників та передавала влорогу координати розташування ЗСУ. Про це повідомляє із зали суду Суспільне Харків

Обвинувачена присутня на засіданні разом зі своїми захисниками. Захист не визнає її провину, сказав напередодні адвокат у справі Олександр Дударєв.

У суді стало відомо, що обвинувачена збирала інформацію про переміщення українських військ з березня 2022 по квітень, використовуючи телефон. Зібрану інформацію вона передала своєму дядькові, аби той своєю чергою передав дані незаконному формуванню «ЛНР».

Сторона обвинувачення вважає, що контроль за поведінкою обвинуваченої можна забезпечити лише у випадку застосування найсуворішого запобіжного заходу — тримання під вартою без визначення розміру застави, повідомив прокурор Володимир Лимар.

«Вважаю, що ухвала Дзержинського районного суду міста Харкова від 22.12.2022 року підлягає скасуванню. Прошу ухвалу в частині визначення розміру застави скасувати», — сказав Лимар.

Нагадаємо, що у Харкові за рішенням суду вийшла із СІЗО під заставу у пів мільйона гривень обвинувачена в коригуванні вогню по критичній інфраструктурі та передачі спецслужбам рф координат дислокації ЗСУ.

Згідно з ухвалою Дзержинського райсуду міста Харкова від 22 грудня 2022 року, обвинувачена мала внести 496,2 тис. грн застави.

Йдеться про Дар’ю Кригіну, яка перебувала під вартою з 21 квітня минулого року.

Після її затримання правоохоронці повідомляли: «29-річна українка прибула до Харківської області з тимчасово окупованої території України. За завданням куратора жінка встановлювала координати розташування військової та критичної інфраструктури міста, а також місця дислокації сил і підрозділів ЗСУ та Нацгвардії України».

За даними СБУ, жінка передала координати і допомогла армії рф скоригувати вогонь по освітніх, медичних, торговельних об’єктах та житлових кварталах у центрі міста. Внаслідок вказаних ракетних обстрілів були загиблі та поранені.

Під час обшуку у Кригіної знайшли 134,05 тис. євро, 216,85 тис. дол. та 730,65 тис. рублів.

Зараз справа корегувальниці вже у суді, зараз у судовому реєстрі більшість ухвал, які стосуються Кригіної, є закритими, зазначили у антикорупційному центрі.

Згідно з останньою ухвалою, суд, приймаючи рішення, враховував, що Кригіна має родичів на тимчасово окупованій території України, до яких може виїхати з метою уникнення відповідальності, не застосував до неї звільнення під домашній арешт із носінням електронного браслету, як просив адвокат, однак урахував, що вона перебуває в ізоляторі вже тривалий час і визначив заставу.

Довідка: Дар’я Кригіна родом із Луганської області. В 2015 році вона закінчила Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого. Вона намагалася робити кондитерські вироби, працювати дизайнеркою. А потім влаштувалася в маркетингове агентство для роботи в окупованому Луганську. Часто їздила на окуповану територію, зокрема, була в Ялті. В 2021 році вона їздила до москви. Після початку повномасштабного вторгнення рф у своїх соцмережах Кригіна написала, що «знайшла плюси у обстановці».

Мешкала Кригіна у Харкові в одній із новобудов на вул. Культури.

Як повідомлялося раніше суд випустив під заставу українку, яка передавала ворогу координати для бомбардувань

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена