Кремінь уточнив, чи порушують закон про мову в ЗСУ

На фронті воюють представники різних національних спільнот

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив, що на фронті в Україні в ЗСУ воюють представники різних національних спільнот і для багатьох із них українська – нерідна. Про це він сказав у коментарі "Фокусу".

Кожен солдат сам вирішує, якою мовою він спілкуватиметься в окопах або в битві з ворожими військами.   

«Є представники національних спільнот. Приміром, у 128-й бригаді служать багато хлопців і дівчат із Закарпаття. Для них рідна мова – угорська. Служать хлопці і з Одеської області, які за походженням етнічні болгари. Але все це – український народ і громадяни нашої країни», - сказав він.

Тарас Кремінь наголосив, що за 2023 рік не було жодної скарги про порушення мовного закону українськими військовослужбовцями. Було лише повідомлення про використання недержавної мови в одному з військкоматів, але цю проблему вже вирішили.

«Підстав для тверджень про порушення мовного закону в ЗСУ немає. А якою мовою військові спілкуються під час обідів, в окопах або в битві з ворожими військами, це їхня особиста справа», - додав Кремінь.

Нагадаємо, що уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець звернувся до Служби безпеки України щодо мовознавиці Ірини Фаріон за фактом розголошення конфіденційної інформації студента з тимчасово окупованого Криму, який підтримав її на тлі мовного скандалу.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також