Кучма оцінив ризик застосування росією ядерної зброї

Леонід Кучма пів життя присвятив ракетним розробкам

Експрезидент України Леонід Кучма розповів про погрози російських чиновників ядерною зброєю. Про це пише «BBC».

«Погрози ядерною зброєю — це завжди серйозно. Можете повірити мені як людині, яка пів життя присвятила ракетним розробкам. Ядерна зброя — така річ, що все, що її стосується, це завжди серйозно», — сказав Кучма.

Однак застосування стратегічної ядерної зброї росією Леонід Кучма виключив: «Не вірю у це абсолютно. До стратегічної ядерної зброї держава може вдатися лише або при наявності реальної загрози самому своєму існуванню, або ж у відповідь на вже завданий удар, як таку собі «відплату з того світу»».

Використати таку зброю, Росія може лише проти США, бо такі вже особливості розміщення та націлювання міжконтинентальних ракет.

"Але ж Путін, що б він не розказував, прекрасно знає, що США йому не загрожують та першими не вдарять.

Застосування стратегічної ядерної зброї означає автоматичне отримання удару у відповідь та гарантовану загибель — є навіть такий термін у геополітиці «гарантоване взаємне знищення». Путін не самогубця", — додав Кучма.

Але небезпеки застосування РФ тактичної ядерної зброї Кучма не виключає.

"Річ у тім, що без’ядерна Україна не здатна відповісти Росії адекватно. А саме відчуття безкарності вже більш ніж десять років є головним двигуном дій Путіна.

Якщо стан речей на фронті буде загрожувати — ні, не існуванню чи безпеці Росії, а виключно політичним позиціям Путіна та стабільності його режиму, — то Кремль може застосувати тактичну ядерну зброю.

Але цьому можна запобігти, вважає експрезидент. І зупинити путіна тут здатні наші західні союзники.

Я вже говорив, що превентивне оголошення санкцій могло стати чинником стримування Росії від вторгнення.

Я впевнений, що чітке попередження Путіна з боку, наприклад, Сполучених Штатів, про військову відповідь на застосування ядерної зброї проти неядерної України також цілком здатне зупинити його".

Нагадаємо, генерал СБУ повідомив, чи може США ліквідувати путіна.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також