Курс євро поліз догори

Роль євро в українській економіці зросла

Фото ілюстративне з відкритих джерел

Роль євро на валютному ринку України цього року зросла через зміну структури експорту, а також велику кількість українських мігрантів у Європі, заявив заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук.

Як повідомляє «Дзеркало тижня», 16 листопада євро подорожчало на 29 копійок. НБУ встановив офіційний курс на рівні 38,05 гривень за євро.

По відношенню до долара гривня залишається без змін, свідчать дані НБУ.

Як зазначив Ніколайчук, з початком війни через складності у логістиці та руйнування виробничих потужностей знизили питому вагу сировини в експорті. Крім того, посилилися транспортні потоки через кордон із Європою.

Як результат, якщо, наприклад, у 2021 році питома вага євро у розрахунках за експорт товарів становила лише 26 %, то у другому кварталі цього року вона зросла до 44 %.

«Також ми бачимо, що з огляду на велику кількість наших мігрантів у країнах Європи відчутно збільшився попит на готівковий євро з боку населення», — сказав Ніколайчук.

В «Інфляційному звіті» НБУ за жовтень зазначається, що роль євро набуває все більшого значення у структурі валютних розрахунків України. Однак роль долара залишатиметься значною.

Як повідомлялося, громадянам пояснили причини зростання цін в Україні.

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий