Лікарка попередила, чим небезпечний новий штам грипу в Україні

ГРупа ризику

Фото ілюстративне

Багато українців розпочали новий 2023 рік з важкої хвороби, прикутими до ліжок з температурою та нежиттю. Причиною цього стало розповсюдження нового штаму сезонного грипу, який є значно сильнішим за своїх «попередників».  Грип викликає значну кількість ускладнень, зокрема і тяжку пневмоніюДетальніше про небезпеку грипу розповіла в інтерв'ю OBOZREVATELлікар Алла Волоха

Поруч із грипом знову йде поряд і трохи забутий нами COVID-19. На думку докторки медичних наук, лікарки-імунологині Алли Волохи, цьогоріч сезонні застуди поводяться «вкрай негарно», тому тим, хто нещеплений, варто потурбуватися про захист організму від ймовірного інфікування.

Медик підкреслила, що на силу нового штаму вплинуло збільшення кількості особистих контактів між людьми. У попередні роки грип не мав такої актуальності, адже через коронавірусні обмеження ми менше спілкувалися з іншими особами.

«Грип є дуже серйозною інфекцією. Вона характеризується ускладненнями з ураженням різних органів і систем. Найчастіше та найбільш грізне ускладнення – це тяжка пневмонія, запалення легенів. І від цього дійсно можна померти», — попереджає Алла Волоха.

Також лікарка додає, що через грип можуть загостритися й інші хронічні захворювання. Особливою групою ризику є люди літнього віку. Зокрема, може виникнути міокардит — запалення серцевого м'яза. Він теж здатний закінчитися летально, навіть серед дітей.

«Щодо захворюваності на COVID-19, якщо порівнювати з грипом, то наразі ми маємо справу зі штамом Омікрон. Я не можу сказати, що це легший варіант. Так, він трошки легший, ніж штам Дельта, але й Омікрон може давати тяжкі ускладнення», — пояснила Волоха.

Лікарка радить усім українцям зробити щеплення проти грипу, якщо цього ще не сталося. За її словами, це буде актуально навіть зараз, у січні, коли кількість хворих виходить на новий рівень.

«Найвищий рівень захворюваності спостерігається саме в лютому. Люди, які зараз зроблять щеплення, за два тижні матимуть достатній рівень захисту й будуть захищені ще в лютому і в березні, коли ми також традиційно маємо чималу кількість випадків захворюваності», — резюмувала вона.

Як повідомлялося раніше, у Львові та області лютує грип

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена