Литва закликає провести військову операцію для експорту зерна з порту Одеси

Країна закликає до військово-морської коаліції охочих для зняття російської блокади

Литва закликала до створення військово-морської коаліції з охочих для зняття російської чорноморської блокади експорту українського зерна.

Міністр закордонних справ Литви Габріеліус Ландсбергіс запропонував цей план під час переговорів з міністром закордонних справ Великобританії Ліз Трасс.

«Часу дуже, дуже мало. Ми наближаємося до нового врожаю, і немає іншого практичного способу експорту зерна, окрім як через чорноморський порт Одеси», — сказав він.

Ландсбергіс запропонував, що операція морського супроводу, яку не проводитиме НАТО, може захистити зернові кораблі, коли вони прямують через Чорне море та повз російські військові кораблі.

Він припустив, що, крім Великобританії, країни, які постраждали від потенційної втрати зерна, такі як Єгипет, можуть забезпечити необхідний захист.

«Те, що ми зараз побачили, це лише початок. Найгірше попереду в найближчі п’ять-сім тижнів, коли прийде перший урожай, і його не буде куди покласти, а це означає, що люди в Північній Африці, Близькому Сході та Південно-Східній Азії будуть платити непомірні ціни за пшеницю, кукурудзу та інші товари, які їм потрібні, щоб поставити їжу на свій стіл», — заявив міністр.

Він сказав, що Україні потрібно експортувати лише 80 млн тонн пшениці цього року, і єдиний варіант — через Одесу, останній чорноморський порт, який утримує Україна.

Його план вимагатиме розмінування частин Чорного моря для забезпечення безпечного проходу, а також згоди Туреччини, яка охороняє вхід до Чорного моря.

«Це буде невійськова гуманітарна місія і її неможливо порівняти з забороненою для польотів зоною», — сказав він.

За його словами, НАТО як альянс не має брати на себе жодної ролі.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також