Литва закупила для України шість естонських безпілотників «EOS C VTOL» (відео)

Безпілотники злітають та приземляються як коптери, а в небі поводяться як літаки

Фото:Андрюс Тапінас

Литва закупила для України шість сучасних безпілотників «EOS C VTOL».

«Збройні сили України незабаром отримають чотири з них, а решту надійдуть через два місяці», — повідомив литовський телеведучий і громадський діяч Андрюс Тапінас у «Twitter».

За його словами, гроші на ці безпілотники були виділені із суми, яку зібрали на покупку для ЗСУ ударного турецького безпілотника «Байрактар», однак Туреччина вирішила передати цей безпілотник безкоштовно.

«Ми щойно купили ще чотири сучасні розвідувальні безпілотники естонського виробництва «EOS C VTOL», які ми назвали «Magyla», за додаткові 660 тисяч євро. Загальна вартість [шести безпілотників] — 990 тисяч євро», — написав журналіст.

За його словами, чотири безпілотники передадуть ЗСУ найближчим часом, а ще два — за два місяці.

Перші безпілотники вже готують до відправки на війну.

Тапінас пояснив, що «Магила» — це ім’я литовської язичницької богині, яка служить смерті, що йде після неї, як артилерійський вогонь після «Магили» прямує до своєї цілі. Також «Магила» співзвучне зі словом «могила» російською мовою.

Безпілотники EOS C VTOL злітають та приземляються як коптери, а в небі поводяться як літаки. Максимальна дальність польоту — 120 км, максимальна швидкість — 107 км/год, оснащені тихим двигуном та протистоять сильному вітру.

Ультрасучасні розвідувальні безпілотники «EOS C-VTOL» працюють на електриці, залишають мінімальний тепловий слід, злітають і сідають, де завгодно, корегують ціль лазером та посилають за нею артилерійський вогонь. Естонці також додадуть до ескадрильї спеціальну антену, щоб заплутати супротивника, маскуючи місця посадки та зльоту, розташування пілота, а також складання запасних частин.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також