Лукашенко прийняв рішення провести в білорусі «приховану мобілізацію»: подробиці

Вона проходитиме під виглядом перевірки військової придатності

ФОТО: ілюстративне

Самопроголошений президент білорусі олександр лукашенко прийняв рішення провести в білорусі «приховану мобілізацію» для збільшення укомплектованості бойових частин. На першому етапі мобілізація не торкнеться великих міст, у першу чергу це стосуватиметься селян.

Про це пише білоруське видання «Наша Ніва».

Лукашенко вирішив не оголошувати мобілізацію публічно, зокрема через поганий приклад аналогічного рішення в росії. Натомість «прихована мобілізація» відбуватиметься під виглядом перевірки військової придатності та відправлення призовників на збори. Про цілі такої мобілізації можна буде судити, знаючи кількість призовників.

«Набір до 2 тисяч осіб говорив би про доукомплектування осіб, частіше для виконання вузьких бойових завдань, наприклад, артилерії», — розповів офіцер ЗС білорусі.

«Тривогу треба буде бити, якщо кількість мобілізованих перевищить п’ять тисяч. Це означатиме створення ударного угруповання на якомусь напрямку. Якщо переходити понад 10 тисяч, то є кілька груп», — додає інший співрозмовник.

Наразі повістки отримують лише жителі невеликих районів Білорусі. Великих міст перша хвиля «прихованої мобілізації» поки що не торкнулася.

«Найбільша увага приділяється тим військово-обліковим спеціальностям, які є дефіцитними в російській армії», — розповідають обізнані джерела.

Наприклад, зараз набирають водіїв, кухарів, технічний та підсобний персонал. Можливо, наразі мова йде про набір тих обслуговуючих кадрів, які зможуть забезпечити підготовку самих мобілізованих і техніку для них.

З 12 жовтня по 12 листопада у військових комісаріатах ​​проводиться звірка повноважень з місцевими адміністративно-виконавчими органами та підприємствами — про це військові комісари вже публічно говорять у пропагандистських ЗМІ. Хоча раніше такі звірки не проводилися відразу.

Водночас олександр лукашенко заявив, що до білорусі прибуде «понад тисяча» російських військових, і визнав участь білорусі у «спеціальній військовій операції», що робить країну законною мішенню для української армії.

«За моєю інформацією, у білоруських навчальних центрах і військових частинах триває підготовка до прийому російських мобілізованих. У нас є навчальні місця та інструктори. Можливо, росія вимагає від лукашенка, щоб підготовка частини мобілізованих російських військових проходила в білорусі і проводилася білоруськими силовиками», — розповів один із співрозмовників видання.

Інші ж звертають увагу на авіаудари з повітряного простору Білорусі та спробу захоплення Києва та півночі України в лютому 2022 року, яка була здійснена з території Білорусі.

«В українців є всі підстави не допустити повторного нападу на Київ, який, судячи з непрямих ознак, зараз може готуватися. Водночас будь-який превентивний удар по росіянах у Білорусі можна трактувати як напад на Білорусь», – каже джерело.

Перед нападом росії лукашенко передбачив, що війна закінчиться перемогою росії «за три-чотири дні». Невдача рф на першому етапі війни стала несподіванкою для лукашенко. Мінська пропаганда продовжувала говорити про неминучість перемоги росіян висвітлювала події в тому ж дусі, що й російські чиновники. Сам білоруський президент неодноразово говорив, що «росія не може програти». А білоруська розвідка, мабуть, не очікувала, що українці почнуть контрнаступ на півдні.

У Мінську досі вірять, що переможе «союзна держава Білорусі та росії». Голова Комітету держбезпеки Іван Терцель у недавньому виступі перед працівниками БелАЗу навіть уточнив терміни початку «переломного моменту» – листопад 2022 року. Адже якщо прихована мобілізація розпочнеться зараз, то вона завершиться до середини листопада.

Нагадаємо, Генштаб показав, як окупанти підірвалися на міні, коли тікали від ЗСУ (ВІДЕО).

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк