Лукашенко створює білоруський аналог ПВК «Вагнера»

Вишкіл проводять на кількох білоруських полігонах

Фото: Укрінформ

Білоруське охоронне підприємство «ГардСервіс», єдине, якому указом правителя Олександра Лукашенка дозволено мати вогнепальну зброю, у рази збільшило чисельність працівників і готується до участі у військових діях.

Про це DW розповів представник Об'єднаного перехідного кабінету опозиціонерки в екзилі Світлани Тихановської з оборони й нацбезпеки Валерій Сахащик. За його інформацією, персонал «ГардСервіс» тренується вже кілька місяців.

Валерій Сахащик вважає, що персонал «ГардСервіс» готують до участі в бойових діях, вишкіл проводять на кількох білоруських полігонах. «Я знаю, що офіцери 5-ї бригади спецпризначенців  тренують працівників »ГардСервіс« на своєму полігоні. Крім того, компанія забрала собі базу колишнього центру спеціальної підготовки »Динамо«, там також відбуваються активні дії», - каже представник Об'єднаного перехідного кабінету.

За його словами, за останній час значно зросла чисельність працівників. Сахащик припускає, що нині їх може бути понад тисячу осіб: «Підготовка і набір кадрів тривають уже кілька місяців. Персонал збільшили офіцерами, прапорщиками, сержантами й солдатами, які служили в силах спеціальних операцій і в спецпідрозділах силових відомств Білорусі».

Співрозмовник DW вважає, що працівників «ГардСервіс» можуть використовувати в диверсійно-розвідувальних групах, а далі для штурмів як найманців російської приватної військової компанії (ПВК) «Вагнера». Раніше Валерій Сахащик запевняв, що в «ГардСервіс» російський президент володимир вутін «інвестував дуже серйозну суму» і створює з неї «білоруський аналог Вагнера».

Тим часом улітку 2022 року в незалежних ЗМІ з'явилася інформація від анонімного працівника «ГардСервіс», який стверджував, що наприкінці липня-серпня до Мінська для навчання співробітників приватного охоронного підприємства прибули найманці з ПВК «Вагнера». Джерело зазначало, що в «ГардСервісі» на той момент налічувалося близько пів тисячі осіб і що, за чутками, працівникам обіцяли відрядження і в майбутньому зарплату в 10 тисяч білоруських рублів (близько 3700 євро в еквіваленті).

«З'явилася якась людина, яка почала розсилати різним ЗМІ розповіді про те, як співробітників »ГардСервіс« тренують співробітники з ПВК »Вагнера«. На підтвердження вона надсилала своє посвідчення, де були замазані фото, ім'я та прізвище. Ідентифікувати цю людину було неможливо, як і те, наскільки правдиву інформацію вона надавала», - зазначає журналіст Білоруського розслідувального центру Олексій Карпеко. Він займався двома розслідуваннями стосовно охоронного підприємства.

Приватне охоронне підприємство «ГардСервіс» з'явилося в Білорусі у червні 2020 року. Тоді ж Олександр Лукашенко особистим указом дозволив його працівникам носити, зберігати й застосовувати службову і цивільну зброю, а також спеціальні засоби й фізичну силу «в порядку, встановленому законом для воєнізованої охорони». Такі привілеї компанія отримала невипадково. За словами Олексія Карпека, «ГардСервіс» створили на базі приватної компанії «Глобалкастом-менеджмент», однією з власників якої була цивільна дружина тодішнього голови Управління справами президента Білорусі Віктора Шеймана.

«Ймовірно, перед президентськими виборами знадобилася приватна структура на випадок не найсприятливішого сценарію для Лукашенка. У приватне охоронне підприємство набирали ветеранів різних силових структур», - розповідає журналіст. Приміром, компанію очолив колишній військовослужбовець бригади спеціального призначення, директор з безпеки ТОВ «Белгеопошук», що займалося геологорозвідкою в центральній Азії та в Африці, Євген Чанов.

Співрозмовник DW також звертає увагу на високий рівень секретності в «ГардСервіс», потрапити туди можуть тільки «перевірені» люди. «Я знаю кілька колишніх силовиків, які намагалися туди влаштуватися, але їх проігнорували - потрібен певний бекграунд», - каже Карпеко.

Попри це журналісту вдалося з'ясувати, що підприємству віддали в розпорядження центр спеціальної підготовки, де раніше тренувалися спецпризначенці з Білорусі та інших країн, здебільшого африканських і південноамериканських. А 2021 року білоруське МВС опублікувало списки зброї, яку має «ГардСервіс». У списку, зокрема, пістолети, автомати, снайперські рушниці.

Як повідомлялося, в Ростовській області РФ шукають групу “вагнерівців”, які втекли від війни в Україні.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий