Львів претендуватиме на статус Європейської столиці культури 2030 (ВІДЕО)

Львів став першим українським містом, що бере участь у найпрестижнішому загальноєвропейському конкурсі

Місто Львів претендуватиме на статус Європейської столиці культури 2030.

Як повідомили у ЛМР, Інститут стратегії культури відправив на відповідних конкурс заявку, на якої працювала вся культурна спільнота міста. Відтак Львів став першим українським містом, що бере участь у найпрестижнішому загальноєвропейському конкурсі.

Підготовка аплікації була насиченим процесом, що тривав від початку року. Інститут стратегії культури координував роботу, але участь брали сотні діячів культури міста.

«Сьогодні – важливий для нашого міста і для нашої країни день. Вперше українське місто склало аплікацію до найпрестижнішого конкурсу Європейської комісії, конкурсу на отримання титулу «Європейська столиця культури 2030».

Для Львова – це тяглий, тривалий процес, який ти декларуємо у Стратегії розвитку культури Львова. Ми об’єднали спільноту культури нашого міста, кілька місяців напрацьовували концепт і подали заявку на конкурс. Ми йдемо на цей конкурс зі спільною, об’єднавчою ідею “Responsibility to be” (Відповідальність бути). Для нас гордо бути першим українським містом, яке може отримати такий титул»,  – зазначила Юлія Хомчин, директорка Інституту стратегії культури.

Результати першого етапу відбору будуть відомі до кінця року.

Нагадаємо, програма Європейської столиці культури є найбільш амбітним та помітним культурним проєктом Європейського Союзу. Ініціатива започаткована 1985 року для привернення уваги до міст Європи та їхньої ролі в розвитку культури, сприяти зближенню європейців, прояву багатства їхніх культур, спільної історії та цінностей. Українські міста отримали можливість брати участь у конкурсі після набуття Україною статусу кандидата у члени Європейського Союзу, тобто у червні 2022 року.


varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також