Львів відзначить 112 років із дня першої Пластової Присяги

Одна з найстарших організацій

Фото ілюстративне/ автор PROLVIV.COM

У Львові 13 квітня відбудеться 112 день першої Пластової Присяги. Про це повідомляє Пласт Львів, передає Еспресо Захід

Захід відбудеться у парку Культури.

«Пластова присяга сьогодні – це про пам’ять тих, хто тримає для нас небо. І обіцянка майбутнім покоління вибороти незалежність України», – наголошують в організації. 

Участь у події візьмуть всі улади: пташата, новацтво, юнацтво, старші пластуни і сеніори, а також прихильники.

«Десятки пластунів віддали своє життя за Україну, сотні служать у Силах оборони, а тисячі щоденно волонтерять і збирають кошти на потреби фронту. Слова Пластової присяги та Пластового обіту тепер уособлюють конкретних пластунів, чиїми іменами ми називатимемо майбутні курені», – додають у Пласті.

Для довідки з історії: Пласт – давня організація (111 років), яка стартувала саме у Львові. Упродовж цього часу на території України пластунам забороняли проводити свою діяльність пʼять разів. Остання заборона відбулася після радянської окупації у 1944 році під час приходу Червоної армії.

У 1989 році, коли радянська влада в Україні ослабла, пластуни почали активно приїжджати в українські міста та вести перемовини про відновлення діяльності. У цьому ж році при Львівському університеті Івана Франка на кафедрі географії організували перший пластовий табір.

Читайте також: в бою за Україну віддав життя пластун Остап Іськів

Після розпаду Радянського союзу, пластуни офіційно зареєстрували свою організацію на території України. Пласт почав набирати популярності.



varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також