Львів відзначив 35-ту річницю Чорнобильської катастрофи (фото)

6_1619429171_3615x2408_1_0
6_1619429171_3615x2408_1_0

Сьогодні, 26 квітня, в Україні відзначають 35-ті роковини катастрофи на Чорнобильській АЕС. По всій країні відбуваються заходи з вшанування пам’яті героїв-ліквідаторів.


Представники влади міста та області, громадськість поклали квіти до пам’ятника Героям та жертвам Чорнобиля, що на вулиці Морозній, у Львові, в Сихівському районі.


«Чорнобиль — це перш за все біль. Це про зруйновані життя людей, це історія про атмосферу, яка панувала тоді в нашій, ще радянській, країні: тотального страху, недовіри, халатності та некомпетентності вищого партійного керівництва. Це також історія про те, коли створене людськими руками в один момент може вийти з-під контролю людини, — сказав Максим Козицький. — Тож сьогодні, із болем у серцях, вшановуємо 35-ті роковини Чорнобильської трагедії, а головно тих, хто рятуючи нас від ядерної небезпеки, віддав свої життя.  Зараз тут поруч, на дитячому майданчику, символічно звучить дитячий сміх. Він нагадує нам про те, для кого ми живемо і працюємо. Ніколи ніщо не може бути вищим за життя людей, жодна ідеологія. Це головний урок Чорнобиля».



На сьогодні у Львівській області проживає 7648 осіб, постраждалих від наслідків аварії на ЧАЕС. Серед них 1266 – діти. На їх підтримку реалізується низка програм. Так, з обласного бюджету виділяються кошти на матеріальну допомогу учасникам чорнобильської аварії.


У 2021 році на реалізацію регіональної ініціативи з питання забезпечення житлом ліквідаторів першої категорії передбачено 1 мільйон гривень. А на забезпечення ліками та зубопротезування постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС — 4 мільйони гривень.


Зазначимо, що з нагоди 35-х роковин Чорнобильської катастрофи триває підготовка до Міжнародних змагань з пожежно-прикладного спорту пам’яті Героїв Чорнобиля, які планують провести цьогоріч у травні.


На заході були присутні Голова Львівської обласної державної адміністрації Максим Козицький, заступник голови ЛОДА Віталій Загайний, голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

varta1.com.ua: Новини