Львів'янам рекомендують не вживати ранні кавуни

Починається сезон кавунів, які є джерелом незамінних для організму речовин, інформує Львівський міський відділ ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

Кавун на 90% складається з води і володіє вкрай низькою калорійністю, багатий кальцієм, залізом і мінералами, насичений вітамінами В і С, виконує функцію антиоксиданту. Він має здатність виводити з організму шкідливі речовини. Проте, кавуни, особливо ранні, можуть містити в собі величезну кількість нітратів, здатних викликати у дітей та дорослих отруєння з непередбачуваними наслідками.

Нітрати розкладаються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи нудоту, блювоту і рясну діарею. Крім того, вони можуть призвести до серйозних порушень обміну речовин і кисневого голодування.

Нітрати, що містяться в кавуні, потрапляють в шлунок, а потім у кишечник. Під впливом мікрофлори кишечника відбувається розкладання нітратів, з них утворюються нітрити — небезпечні сполуки, які надають подразнюючу дію на слизову кишечника. Роздратування може бути настільки істотним, що у людини виникає нудота, блювота і рясна діарея. Але це далеко не всі біди, які приносять нітрити. Ці речовини здатні окисляти залізо гемоглобіну. У такому стані гемоглобін не переносить кисень, розвивається кисневе голодування. Нітрити порушують процес нормального всмоктування вітамінів і мікроелементів в кишечнику, а також сприяють накопиченню важких металів у нирках і печінці.

Відтак, намагайтеся не брати ранніх кавунів. Краще почекайте до кінця липня, початку серпня, коли почнеться сезон.

Встановлено допустимі концентрації нітратів у харчових продуктах, перевищення яких є основою для їх вибракування. Для кавунів вона не повинна перевищувати 60, для динь — 90 мг/кг сирої маси. Проте найбільш точним і достовірним методом дослідження ранніх баштанних є лабораторний метод дослідження за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками, а саме: на патогенні ентеробактерії, лістерії, на вміст нітратів, нітритів, пестицидів, солей важких металів, радіонуклідів.

У Львові лабораторні дослідження ранніх баштанних проводять фахівці Львівського міського відділу ДУ «Львівський обласний лабораторний центр МОЗ України».

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також

Найкоментованіше

  1. Українців штрафуватимуть та судитимуть за зберігання дров: детальніше про ухвалений Радою закон
  2. На Закарпатті СБУ та Нацпол затримали заступника комбрига та керівника РТЦК (ФОТО)
  3. Автівки виставляли на продаж: БЕБ на Львівщині викрило БФ, який завіз 130 автомобілів під виглядом гуманітарної допомоги (ФОТО)
  4. У страшній ДТП загинув воїн зі Львівщини
  5. Живим коридором, навколішки на Львівщині зустрічали "на щиті" загиблого на Курщині морського піхотинця (ФОТО)

Найчитаніше

  1. Українців штрафуватимуть та судитимуть за зберігання дров: детальніше про ухвалений Радою закон
  2. На Закарпатті СБУ та Нацпол затримали заступника комбрига та керівника РТЦК (ФОТО)
  3. На Львівщині водій маршрутки може сісти за грати на 10 років (ФОТО)
  4. Українських туристів, які збираються до Єгипту, попереджають про ризики для життя
  5. Живим коридором, навколішки на Львівщині зустрічали "на щиті" загиблого на Курщині морського піхотинця (ФОТО)