Львівські лікарі провели складну операцію 12-річному хлопчику (ФОТО)

12-річному хлопчику провели три операції та п’ять місяців лікування через невдале сальто і хибний діагноз.

Дитині лікували перелом, хоча пошкодженим був нерв. Лікарям довелося вдатися до ризикованої аутотрансплантації. Про це повідомили на сторінці Першого територіального медичного об’єднання міста Львова.
 
12-річний Юрчик із Львівщини ще влітку, граючись із братом, впав на руку. Перелом передпліччя (променевої та ліктьової кісток) з одночасним зміщенням — такий діагноз поставили йому лікарі й розпочали терапію. Місяць за місяцем хлопцю було лише гірше: рука втрачає чутливість, два пальці затерпають, один взагалі холоне. Юрчик не може зігнути кінцівку чи взяти до руки олівець.
«Наші спеціалісти, до яких дитина потрапляє після п’яти місяців намарного лікування, знаходять причину погіршення стану — хибний діагноз. У хлопця не просто перелом, пошкоджено ліктьовий нерв. Саме він відповідає за рухи та відчуття температури, болю і тиску. При падінні нерв зачепили гострі краї кісточки у середній третині передпліччя глибоко між м’язами. Потрібна реконструкція ліктьового нерву», — повідомили у лікарні. 
Хірурги Лікарні швидкої медичної допомоги Першого ТМО Львова вирішують не зволікати і негайно беруть дитину на операцію. Однак під час втручання виявляють: краї нерву настільки пошкоджені, що відстань між ними не дозволяє його сполучити.
Єдиний, хоча й дещо ризикований, вихід: аутотрансплантація — пересадка нерва із іншої ділянки кисті, де немає моторних волокон, а тільки чутливі.
 
Це складна мікрохірургічна операція. Частинку нерва хірурги беруть з тильної поверхні кисті. З'єднати його з пошкодженими кінчиками - як зшити розірвану волосину. Втручання доводиться виконувати із застосуванням високоточного мікроскопу.
 
 Попри ризики, воно минає успішно. Про це свідчить хоча б те, що на четверту добу після операції Юрчик почав відчувати нервові імпульси в кінчиках пальчиків, які раніше були нечутливими. І хоча попереду ще тривала реабілітація, великі шанси, що рухливість руки буде відновлено.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також