Львівські лікарі вперше прооперували хлопчика з важкою формою ДЦП

єїпрп
єїпрп

У трирічного хлопчика з Львівщини важкий ДЦП зі спастичним парезом. Він не ходити самостійно, а лише тільки повзати, мав постійно зігнуті ніжки в колінах, навантажувалися лише пальчики.


Дитина була обмежена у русі через контрактури - суглоби не виконували повністю своїх функцій. Ортопеди-хірурги «Охматдиту» вперше виконали операцію з видалення цих контрактур. Лікарі кажуть, що хлопчик зможе самостійно ходити, передає «Еспресо.Захід».


«Ми виконали успішну одномоментну багаторівневу теноміотомію — подовжили сухожилля і м’язи під коліном. По суті, під коліном, де у хлопчика були виражені контрактури, ми зробили подовження сухожиль і м’язів. Також була виконане малоінвазивне втручання на ахіллових сухожилках, а з профілактичною метою додатково виконали міотомію аддукторів. По суті, це шість операцій за один наркоз! Нам вдалося вивільнити кінцівки від контрактур. Після операції дитина не просто зможе стояти рівно, а встане і піде. Після таких втручань діти починають тренуватися стояти, а з 3–4 дня після операції — ходити. Це є запорукою успішної післяопераційної реабілітації. Уже зовсім скоро він зможе стати на ніжки і самостійно ходити», — розповіла завідувачка ортопедичного відділення ОХМАТДИТу Злата Кузьо.


Дитина після операції почувається добре, її скоро випишуть додому.


Львів знову опинився у помаранчевій карантинній зоні, планові операції в лікарні ще не виконують, але медики оперують діток, які не можуть довго чекати на операції. У випадку з цією дитиною  ця операція була конче потрібна, щоб зняти біль і, щоб цей стан у дитини не прогресував.


До операційної бригади увійшли, крім Злати Кузьо, д. м. н., професор Олександр Корольков, ортопед Оксана Колодій, хірург-інтерн Назар Росоловський, анестезіолог Віра Приймакова, анестезистка Ольга Павліш і анестезіолог-інтерн Мар’яна Прокопчук, операційна медсестра Тетяна Качмарик і молодша медсестра Галина Кусмин.



varta1.com.ua: Новини