Львівські лікарі зробили першу в Україні успішну пересадку печінки дитині (ФОТО)

У Львові провели першу в Україні успішну пересадку печінки маленькому хлопчику від посмертного донора

маленький Артемко. Фото: Олег Самчук, Фейсбук

У велике свято Водохреща лікарі розповіли дивовижну історію про малюка, вижити якому захотіла допомогти ціла країна. Операція відбулася декілька днів тому, а сьогодні стало відомо, що орган, отриманий від посмертного донора, прижився в організмі малюка. Про це розповів в. о. генерального директора Першого територіального медичного об’єднання Львова Олег Самчук.

«Тиждень тому лікарі з різних медзакладів, а ще поліцейські і та багато-багато небайдужих людей об’єдналися, щоб однорічний Артемчик із маленького села на Прикарпатті дочекався донорської печінки. Завдяки цьому він не просто отримав шанс жити, а ще й став першою в Україні дитиною, якій печінку трансплантували від посмерного донора у такому маленькому віці», — розповів лікар. 

Артемко важить усього 9,5 кг. Страшну хворобу — атрезію жовчних протоків та виражену печінкова недостатність — у ньому видають жовті шкіра і склери, а ще великий животик.

З таким діагнозом він народився, а в серпні стало відомо — врятувати дитину може лише трансплантація печінки. Її від посмертного донора таким маленьким діткам в Україні ще не робили, а з родини Артемкові за донора не підходив ніхто.
 
Відтак останні чотири місяці хлопчик з 22-річною мамою Христиною жили в лікарні і лише сподівалися на диво. Там 6 січня малюк навіть відсвяткував свій перший День народження.

Фото: Олег Самчук, Фейсбук

«І от 12 січня стає відомо — у Вінниці є донор. Це 44-річний чоловік, у мозку якого розірвалася аневризма. Врятувати пацієнта лікарі не змогли, але родина чоловіка підписала згоду на вилучення органів і подарувала шанс Артемку. Розгортається ціла спецоперація. Печінку, яка поза тілом “живе” максимум 12 годин, з Вінниці доправляє вертоліт Нацполіції. Орган в дитячій лікарні на Орлика зустрічають трансплантологи — це наші лікарі та команда колег з столичної лікарні »Феофанія«, які приїхали на допомогу», — розповідає Олег Самчук. 

Хірургічне втручання виявляється надскадним. Спершу лікарям доводиться розділити донорську печінку, аби взяти для маленького Артемка її частину. Потім розпочинається сама трансплантація, яка триває майже до ранку — це близько 12 годин.
 
Відтоді малюк перебуває в реанімації під цілодобовим моніторингом. Від нього не відходять лікарі.

Фото: Олег Самчук, Фейсбук

«І нині у це велике Свято, на сьому добу після трансплантації, можу нарешті сказати: печінка працює, стан дитини стабільний. І хоча успішна операція — це лише половина шляху — попереду не менш складна його частина, виснажений хворобою організм дитини має адаптуватися до життя з новим органом, наш колектив продовжує докладати максимум зусиль, щоб Артемко окріпнув і зовсім скоро покинув нашу лікарню здоровим малюком», — підсумував лікар. 

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена

Читайте також