Львівські медики вперше пересадили стовбурові клітини дитині з раком головного мозку (ФОТО)

Маленький пацієнт готується ось-ось піти до 1-го класу

У лікарні Святого Миколая Першого медоб'єднання Львова вперше виконали аутологічну пересадку стовбурових клітин маленькому пацієнту. Семирічний Максим із Харківської області боровся з раком головного мозку від початку повномасштабної війни. Про це повідомила пресслужба Першого медичного об'єднання Львова.

У перший рік повномасштабного вторгнення, коли хлопчику було чотири рочки, він почав стрімко втрачати вагу.

Результати обстеження приголомшили родину: медики виявили у малюка агресивну та рідкісну форму раку — десеміновану апендимому. Небезпечна пухлина утворилася у мозку хлопчика та пустила метастази у спинний мозок. Перші шість блоків хіміотерапії Максим отримав у Харкові. Вікна лікарні дрижали від постійних обстрілів. Ось що розповідає мама Максима про ті жахи:  «Було дуже страшно в лікарні. Вікна тряслись, а діти дуже боялися. Раніше ми вже чули звуки обстрілів — вдома. У наше село, де нас і заскочила війна, постійно прилітало. Ми спали всі в одній кімнаті. Завжди напоготові з речами. Тоді наш Максимко і почав худнути та втратив апетит».

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Після хіміотерапії у Харкові хлопчик пройшов кілька блоків хіміотерапії у Київському міському клінічному онкологічному центрі, а потім перебрався з батьками на Прикарпаття, де продовжив лікування. План порятунку дитини спільно складали онкологи Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні та львівські спеціалісти Лікарні Святого Миколая. В Івано-Франківську хлопчик проходив основну терапію, а до Львова приїжджав на високодозову хімію.  

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Наступний етап у боротьбі за життя Максимка — трансплантація кісткового мозку. Коли після чергового курсу хіміотерапії злоякісні новоутворення таки вдалося знищити, настав час приступати до пересадки стовбурових клітин. До цієї події спеціалісти нашої лікарні готувалися від 2022 року — з моменту відкриття відділення онкогематології та імунології. Максимкові виконали аутологічну ТКМ, тобто пересадили його власні, заздалегідь відібрані, стовбурові клітини. Готували хлопчика до втручання також медики із обох міст.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Після проведення ТКМ Максимко з мамою впродовж трьох тижнів не виходили зі стерильної ізольованої палати. Це обов’язкова умова, адже на момент пересадки імунітет майже повністю «вбитий» хімією і пацієнт є вкрай вразливим до інфекцій. Тому лише повна стерильність дає шанс на те, що пересаджені клітини приживуться. А за два місяці від ТКМ онкогематологи повторили процедуру. У випадку Максима була потрібна тандемна, тобто подвійна трансплантація. Потому ще три тижні ізоляції. Обидві пересадки пройшли вдало. Маленький пацієнт вдома. Він продовжує боротися з підступною недугою. Попереду в нього ще у разі потреби променева терапія, але найважче, кажуть лікарі, вже позаду.  

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

А поки Максимко радіє дитинству та готується цьогоріч піти у перший клас. Тепер лікарі уже дозволяють.

Читайте також: львівські медики видалили 3 пухлини у нозі 17-річної дівчини з Вінниці

Нагадаємо, з 2023 року Перше медобʼєднання Львова приєдналось до низки медзакладів країни, де виконують трансплантації кісткового мозку. Тут створили окреме відділення трансплантації кісткового мозку. Воно вже допомагає рятувати життя.

Крім того, цьогоріч у Лікарні Святого Пантелеймона вперше успішно виконали трансплантацію кісткового мозку дорослому пацієнту.  

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також