Львівські медики врятували чоловіка, який отримав 40% опіків тіла, коли смалив кабана до свят (ФОТО)

Через обширне ураження дихальних шляхів чоловік не міг навіть дихати

ФОТО: Перше медичне об'єднання Львова

Лікарі-комбустіологи Лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова врятували важкого опікового пацієнта, який отримав 40% опіків тіла. Через опіки обличчя, шиї та дихальних шляхів у пацієнта з’явилися набряки і він більше не міг дихати самостійно. Про це повідомила пресслужба Першого медичного об'єднання Львова.

Смалив кабана до свят

Щороку перед весняними святами 52-річний Ігор Коваль із села Берізки-Бершадські, що у Вінницькій області, коле кабана - це родинна традиція. Так само було і цьогоріч. Усередині квітня пан Ігор заколов кабана, а потому взявся його смалити. Як завжди - за допомогою газового балону. Раптом хомут зі шлангом відірвалися. Ще мить і весь одяг на чоловікові спалахнув неначе факел.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Вогонь уразив майже половину поверхні тіла

Через два дні після того, як Ігоря доправили до Вінницького опікового центру, його важкого перевезли до Львова - у Центр термічної травми та пластичної хірургії, що знаходиться у Лікарні Святого Луки. Чоловік поступив з опіками майже половини поверхні тіла. Вогонь уразив обличчя, руки, живіт, спину, стегна та сідниці. Наші лікарі у перші ж години після поступлення пана Ігоря взялися чистити його рани від мертвих тканин. А, щоби відновити кровообіг в обпечених кінцівках, зробили спеціальні розрізи. Через опіки обличчя, шиї та дихальних шляхів у пацієнта з’явилися набряки і він більше не міг дихати самостійно. Тож пана Ігоря підключили до апарату ШВЛ.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Чоловіку зробили пересадку шкіри

 «Через 3 дні ми провели йому обширне оперативне втручання, яке тривало кілька годин. Ми висікли некротичні тканини на місці глибоких опіків та одномоментно закрили ці рани власною шкірою пацієнта, яку взяли з гомілок, а також частково з неушкоджених ділянок стегон та плечей. Через свою складність такі операції можуть виконувати лише у таких центрах як наш, тобто третинного рівня надання допомоги при опіках», – зазначає Іван Рик, завідувач Центру термічної травми та пластичної хірургії Лікарні Святого Луки Першого медоб’єднання Львова.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

 Після цієї операції набряки на шиї та обличчі пацієнта зійшли і він знову міг дихати. Також в результаті втручання прижилося 80% пересадженої шкіри. За місяць після поступлення пану Ігорю виконали повторну пересадку. До слова, для закриття поверхневих опіків наші лікарі використовували також і ксеношкіру, тобто - свинячу.

Фото: Перше медичне об'єднання Львова

Зараз пан Ігор почувається вже значно ліпше

Читайте також: львівські хірурги прооперували 8-річну дівчинку, яка майже не могла їсти (ФОТО)

Пересаджена шкіра приживається, а рани поступово гояться. Чоловік сподівається, що вже невдовзі зможе нарешті взяти на руки свого півторарічного сина.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також