Львівський суд заборонив партію ОПЗЖ

Майно, кошти та інші активи переходять у власність держави

Фото ілюстративне

Восьмий апеляційний адміністративний суд сьогодні, 20 червня, заборонив діяльність політичної партії «Опозиційна платформа — за життя» за позовом Міністерства юстиції України. Про це інформують «Наші гроші»

Зазначається, що на засідання не допустили представників ЗМІ.

Перше засідання у цій справі відбулось 16 червня також за закритими дверима — журналістів на нього не допустили, посилаючись на карантин. Пізніше стало відомо, що хтось із представників ОПЗЖ брав участь в засіданні за допомогою відеозв’язку. Ще раніше, у травні, ухвалою забезпечено позов Мін’юсту шляхом заборони ОПЗЖ здійснювати фінансові операції, а банківським установам — проводити видаткові операції партії до вирішення справи по суті.

Для довідки: Партія «Опозиційна платформа — за життя» зареєстрована понад 22 роки тому і до 2019 року мала інші назви: спочатку «Центр», потім — «За життя». Влітку 2018 року до очолюваної тоді Вадимом Рабіновичем партії «За життя» вступив лідер руху «Український вибір», кум путіна і підозрюваний у держзраді Віктор Медведчук. У 2019 році партію очолив Юрій Бойко, а одним із підписантів став Віктор Медведчук. У лютому Медведчук втік з-під домашнього арешту, але 12 квітня його зловили.

Інші партії, які підпали під заборону діяльності в Україні

Зараз є одинадцять партій, діяльність яких заборонив Восьмий апеляційний адміністративний суд. Так, раніше:

  • 8 червня суд заборонив діяльність «Опозиційного блоку»;
  • 13 червня — «Соціалісти» і «Справедливості та розвитку»;
  • 14 червня — «Наші», «Держава», «Блок Володимира Сальдо»;
  • 15 червня — «Соціалістична партія України»;
  • 16 червня — «Ліва опозиція», «Партія Шарія».

Усе майно, кошти та інші активи цих партій та їхніх осередків в регіонах суд вирішив передати у власність держави. Рішення ще можуть бути оскаржені у Верховному Суді.

Додамо, що 20 березня президент Володимир Зеленський підписав рішення Ради національної безпеки, яким на час війни призупиняється діяльність низки політичних партій, а саме: «Опозиційна платформа — За життя», «Опозиційний блок», «Партія Шарія», «Держава», «Ліва опозиція», «Прогресивна соціалістична партія України», «Соціалістична партія України», «Соціалісти», «Наші», «Блок Володимира Сальдо».

Раніше повідомлялося, що у львівському апеляційному суді розглядають 16 процесів щодо заборони проросійських партій.

Додамо, що нещодавно львівський суд заборонив діяльність ще однієї партії.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена