У Львові вперше для боротьби з ожеледицею використали каву (фото, відео)

145212640_257335209123307_4944770164872717258_n
145212640_257335209123307_4944770164872717258_n

У Львові сьогодні вперше використали каву для боротьби з ожеледицею в рамках пілотного проекту. Про це повідомив кореспондент «Варта1».

На вулиці Замарстинівській 134, на території  парку “700-річчя Львова” було посипано дві доріжки парку сухою сумішшю кавової  гущі.

Нагадаємо, що спробувати таку ініціативу запропонувала радниця міського голови Львова Ірина Оршак. За її словами, кавова гуща має абразивні властивості внаслідок мелення зерна. А після пресу та використання кавова гуща фактично є майже сухою. Тобто кислотність кави розтоплює лід, а сама гуща створює тертя.

Деталі першого іноваційного пілотного проекту  розповіли на зустрічі з журналістами.

« Цю ідею я почерпнула у київської громадської організації »РЕСИНК«, які розповідали, що у країнах Скандинавії таким чином боряться з ожеледицею у парках. Я подумала, чому б так не зробити у нас, адже Львів вважається кавовою столицею України. Тому виникла така ідея у нашому місті. Однозначно, що мова не йде про те, щоб посипати дороги чи міжквартальні доріжки. Мова йде виключно про парки», — пояснила ініціаторка проекту Ірина Оршак.

Власне кавова гуща має абразивні властивості, які ініціаторка перевірла за її словами  на власному подвір’ї.

Ірина Оршак додала, що кавова гуща має також корисні властивості: покращує якість грунту,  позитивно впливає на зелені насадження, не має негативного впливу на домашніх улюбленців, яких вигулюють мешканці.

«Також позитивним є те, що цю кавову гущу не потрібно буде потім збирати. Двірники підметуть і це буде своєрідна підживка», — додала Ірина Оршак.

«У Львові є сотні кав’ярень — більші та менші мережі. Львів'яни та гості міста дуже полюбляють пити каву, тому генерується багато її залишків. Є кав’ярні, через які проходить 400 горняток кави на день, є тисячі, а є десятки. Головне — щоб цей експеримент дав свій ефект. Наразі побачимо, як гуща буде використовуватись у масштабах парку. Власне, від сьогоднішнього дня цей експеримент розпочинається і триватиме всі ці дні, поки для цього є відповідні погодні умови. За результатами тестового періоду та тієї використаної кави, яка буде накопичена, ми прийматимемо рішення. Я думаю, що цей експеримент може тривати як мінімум декілька тижнів«, — повідомив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

На прикладі двох доріжок охочим запропонували перевірити абразивні властивості кави.



Додамо, що місцева влада планує провести зустрічі із представниками мережі кав’ярень, які можуть погодитися давати каву безплатно. Безумовно, чорна кавова гуща на засніжених вулицях міста виглядатиме не естетично. Саме тому вирішили спочатку випробувати її дію у парках. У відомстві кажуть, що кавова гуща допомагає рослинам краще рости, має властивості відлякувати деяких шкідників, покращує структуру ґрунту.

varta1.com.ua: Новини