Мандариновий сезон у розпалі

Сезон цитрусових в 2023 році стартує швидше, у зв’язку із зміщенням календарних свят.

Сьогодні на ринку «Шувар» присутня пропозиція апельсин та мандарин із Африки, Італії, Іспанії та Туреччини,- каже Тетяна Попович, керівник відділу маркетингу оптового ринку сільськогосподарської продукції «Шувар» м.Львів.

 

 Невдовзі очікуємо поставки із Греції.  Середній діапазон ціни складає 45-100 грн за кг.Варто відзначити, що дана ціна є лише на 4% вищою від минулорічної.(Графік 1). Офіційно сезон цитрусових відкривається з грудня, проте особливістю цього року є той факт, що підприємці ринку «Шувар» почали активно імпортувати грецьку мандаринку ще з липня місяця. (Графік 2). В минулому році , мандарини в липні не імпортувалися. Пояснюється таке явище змінами вподобань споживача.

Вартість залежить від калібру та країни походження. Як правило найдорожчим сегментом вважається Італія, Іспанія  та Греція, більш дешевими є Турецькі цитрусові.

На вартість цитрусових також впливає період сезону – найдорожчі вони як правило за 10-14 днів до свята Миколая та на початку сезону, коли пропозиція ще невелика. Вже після 6 грудня вартість цитрусових може знизитися на 5-10%.

Станом на сьогодні ціна майже зрівнялася з минулорічною та абсолютно відпвідає періоду сезону. Турецький мандарин сорту Суцума коштує  45-60 грн за кг, Італійська климентинка - 60-68 грн за кг, Іспанська  85-90 грн за кг, Африканська - 95-100 грн за кг.  Стососовно обсягів постачання – підприємці ринку Шувар запевняють, що в цьому році ринок отримає достатньо цитрусових для втримання демократичних цін та задоволення потреб споживача.

Зростання вартості продуктів із наближенням Різдва та Нового року, буде в будь-якому випадку. Це стандартне явище для цього періоду року, незважаючи на війну, люди готуються до свят, а попит активізується максимально. Банан, на нашу думку, перед святом Миколая додасть в ціні +10%, а мандарини та інші цитрусові  можуть зрости і на 15-18%. Це сезонні імпортовані товари, які в цей період мають найбільший попит. А  після 6 грудня ціни підуть на спад.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також