Маршрути вивезення викраденого українського зерна — ГУР Міноборони України

До повномасштабної війни зерно з України допомагало нагодувати 400 мільйонів людей у всьому світі

Фото: інформативне

Сьогодні, 20 липня, Головне управління розвідки Міноборони України  розповіло про маршрути, якими росія вивозить з України викрадене зерно.

Російські суховантажні судна «Матрос Кошка» та «Матрос Пожинич» з 54 тисячами тонн викраденого зерна 13 липня планували захід до порту Бейрут (Ліван). Оператор суден — російська компанія «Crane Marine Contractor LLC» (Астрахань).

Втім, ліванська влада заборонила їхнє розвантаження. У зв’язку з цим, судна були перенаправленні до Сирії, в порти Латакія та Тартус.

Надалі з сирійської території українське зерно планується доставляти вантажівками до інших країн Близького Сходу та Північної Африки.

У розвідці додають, що також окупанти намагаються відновити роботу морського порту в Маріуполі. Насамперед планується встановити сполучення з Ростовом-на-Дону для вивезення українського металу. Втім, суттєвою проблемою залишається неспроможність росіян забезпечити постачання електроструму для роботи порту.

До повномасштабної війни зерно з України допомагало нагодувати 400 мільйонів людей у всьому світі.

Тепер ланцюжок постачань порушений, оскільки морський експортний шлях недоступний через блокаду українських портів росіянами.

В ООН наголошують, що це може загрожувати загостренням голоду у світі. А президент Володимир Зеленський заявляв, що через заблокований експорт Україна недоотримала мільярди доларів.

Паралельно російські окупанти грабують та вивозять українське зерно із захоплених територій. Відомо про вивезення щонайменше 400 тисяч тонн зерна.

За даними української розвідки, для організації вивезення зерна окупанти створили так звану ГУК — «Государственную унитарную компанию». «ГУК» встановила закупівельні ціни на сільгосппродукцію, які категорично не влаштовують виробників. Через це сільгоспвиробники намагаються не продавати врожай, а зберігати його в сховищах. За відсутності вільних сховищ його зберігають в інших, не пристосованих для цього приміщеннях або навіть на відкритих майданчиках.

До всього, частину українського врожаю просто знищує вогонь.

Наприклад, на окупованій Херсонщині росіяни навмисно не дозволяють гасити займання після обстрілів, знищують склади з зерном, сільськогосподарську техніку та сонячні електростанції.

Щоб врятувати бодай частину врожаю, люди працюють на техніці поруч зі стіною вогню.

varta1.com.ua: Новини

Анастасія Сенів

Читайте також