Масштабні повені у Чехії та Польщі: є загиблий, потяги до України не курсують (ФОТО)

Надзвичайні служби обох країн були заздалегідь попереджені про негоду і підготувалися до можливих катастрофічних наслідків

У Чехії та сусідній Польщі зафіксовані повені, спричинені сильними зливами, що тривали всю ніч.

Про це повідомляє dpa.

Сили з надзвичайних ситуацій в обох країнах готувались до негоди з п’ятниці, 13 вересня. Сильні дощі в Чехії спричинили підйом рівня води в річці Ельба. Влада оголосила третій рівень небезпеки повені для близько 20 річок і струмків.

Село Мікуловіце біля польського кордону було затоплене вже рано вранці. У південному місті Чеське Будейовіце рятувальники з вечора п’ятниці встановлюють протипаводкові бар’єри вздовж річок Малої і Влтави.

У Празі вже триває підготовка до очікуваного розливу Влтави, вздовж берегів річки зводяться протипаводкові бар’єри, також призупинено судноплавство.

За прогнозами метеорологів, рівень води в річках Чехії продовжить підвищуватися протягом вихідних. Водночас на південному заході Польщі в Опольському воєводстві вийшла з берегів річка Бяла-Глухоласка. Близько 400 мешканців села Глухолази, що поблизу чеського міста Мікуловіце, довелося евакуювати.

Міністр внутрішніх справ Томаш Семоняк відвідав місце події. За його словами, до села було направлено близько 100 рятувальників і 60 поліцейських.

Частину мешканців села Моров також довелося евакуювати, оскільки там вийшла з берегів річка Мора. Загалом пожежна служба відреагувала на 400 викликів у регіоні. Польський метеорологічний інститут очікує, що дощі продовжаться.

Смертельний випадок у Польщі

Також у Польщі внаслідок сильної повені, спричиненої сильними зливами, загинула перша людина. Про це повідомив у неділю, 15 вересня, прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск на пресконференції, передає RMF 24.

Дональд Туск повідомив, що людина загинула в районі міста Клодзко Нижньосілезького воєводства, яке сильно постраждало від повеней. Він зазначив, що станом на 15 вересня з району Клодзко евакуювали вже 1,6 тис. людей.

«Маємо першу підтверджену смерть від утоплення в районі Клодзко», – повідомив Дональд Туск.

За словами польського прем’єр-міністра, у Клодзко ситуація є «найдраматичнішою». У Нижньосілезькому воєводстві через повінь знеструмлені понад 17 тис. споживачів.

Також від повені страждає південь Польщі, зокрема, Опольське воєводство, де рівень води річки Бяла Глухолазка піднялась на два метри вище критичного рівня. Третій найвищий рівень небезпеки оголошено для Опольського, Сілезького, Малопольського і Нижньосілезьке воєводств. Через повінь Польща закрила мости «Свобода» та «Дружба» на кордоні з Чехією у місті Цешин.

Дональд Туск закликав місцевих мешканців не ігнорувати евакуацію. За його словами, для порятунку людей у повені до Вроцлава прибув перший гелікоптер Black Hawk.

Причиною повеней на території Польщі та низки європейських країн став генуезький антициклон «Боріс». Внаслідок тривалих злив на території Румунії, Польщі, Австрії, Чехії та Німеччини фіксують різкий підйом рівня води у річках.

Затримка потягів до України

Пресслужба "Укрзалізниці" наголосила, що через повені у Польщі та Чехії залізничні оператори обох країн тимчасово скасували низку рейсів.
Укрзалізниця на зв’язку з перевізниками обох країн і готова допомогти з гнучкою організацією стиковок для українських пасажирів.
Станом на зараз, обидва поїзди з Праги - до Чопа і до Перемишля - досі на території Чехії і без шансів встигнути на свої стиковочні українські рейси.

"Тому ми нагадуємо, що готові прийняти пасажирів із квитками на сьогоднішні поїзди на будь-який наш рейс аналогічного напрямку протягом найближчої доби на будь-які вільні місця без обміну квитків", - йдеться у повідомленні Укрзалізниці.

Що стосується пасажирів з України, які прямують на свою стиковку у празькому напрямку, то радимо звязатися з вашим чеським або польським оператором залізниці і уточнити розклад наступних рейсів. Є висока ймовірність того, що пасажирам варто запланувати ночівлю у місті стиковки.

Слідкуйте за офіційними новинами, тримаємо ситуацію в Польщі та Чехії на контролі.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також