Майже трьом десяткам українців не дали дозволу евакуюватися із Сектору Гази, звинувативши в співпраці з ХАМАС

Загалом кількість громадян України, які залишилися у Секторі Гази, більша, ніж 29

Фото ілюстративне

Служби безпеки Ізраїлю та Єгипту не надали дозвіл на евакуацію 29 громадян України із Сектору Гази. Причиною відмови стало те, що чоловіки за даними служб співпрацювали з ХАМАСом у той чи інший спосіб.

Про це повідомив посол України в Ізраїлі Євген Корнійчук у коментарі hromadske.

Посол зазначив, що кількість громадян України, які залишилися у Секторі Гази, більша, ніж 29. Йдеться про тих, які, зокрема, не захотіли виїжджати раніше. За його словами, усі охочі могли евакуюватися більш ніж один раз.

«Ми ж не можемо примусово їх звідти витягнути. Ми вмовляли людей виїхати, але не всі погодились з різних причин. У когось літні батьки, комусь чоловіку не дозволили. Ці 29 громадян — це все чоловіки, які співпрацювали з ХАМАСом у той чи інший спосіб», — сказав посол.

Він додав, що українська сторона боролася за кожного свого громадянина. Для частини українців було погоджене проведення додаткових заходів безпеки під час їхнього перебування в Єгипті, щоб далі відпустити.

«Комусь пощастило менше, тобто, мабуть, щодо них є більше доказів про їхню співпрацю з ХАМАСом. Але рано чи пізно ця ситуація розвʼяжеться, війна не буде нескінченною», — зауважив Корнійчук.

За його словами, в України, як і у всіх країн-партнерів, така сама ситуація: загальний відсоток тих, кому не дозволено виїхати, не перевищує 7 %.

Раніше Корнійчук у коментарі «Радіо Свобода» сказав, що Служби безпеки Ізраїлю та Єгипту не надали дозвіл на евакуацію 29 українських громадян із Сектору Гази, яких в евакуаційні списки подали у посольстві України в Ізраїлі.

Додамо, що Україна успішно завершила операцію з порятунку громадян України із Сектору Гази. З небезпечної зони вдалось вивезти 315 людей, з них 304 — це українці. Також евакуювали двох палестинців і дев'ятьох громадян Молдови.

Крім того, Україна евакуювала своїх громадян з Ізраїлю. Перший рейс відбувся 14 жовтня. Тоді з Тель-Авіва до Бухареста вилетіли 207 громадян України, зокрема 63 дитини. Другий евакуаційний борт зі 155 громадянами України, серед яких були 107 жінок і 23 дитини, вилетів з Ізраїлю 16 жовтня. Того самого дня відбувся і третій евакуаційний рейс зі 74 українцями на борту.

Читайте також: Ізраїль і ХАМАС погодилися продовжити перемир'я: які умови

Учетверте з Ізраїлю чартерним рейсом до Румунії відлетіли 79 громадян України.



varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена