Міг прожити «мажорне» життя: історія вбитого «вагнерівцями» медика з канадським громадянством

Вічна пам'ять!

У Бахмуті в ніч проти 15 січня загинув 28-річний громадянин Канади, українець за національністю Григорій Цехмістренко, який був медиком-добровольцем та допомагав ЗСУ. Про це з посиланням на CBC News повідомляла «Варта 1».

Молодий хлопець був українцем, але громадянином Канади. Його батько Віталій Цехмістренко розповів, що Григорій багато років жив із батьками у Кіністіно, Саскатчеван, перш ніж переїхати до Порт-Аліс, Британська Колумбія, на острові Ванкувер.

Григорій, відомий серед друзів як Грег, загинув у Бахмуті десь між ніччю на 14 січня та ранком 15 січня.

Що відомо про Героя

Григорію було 28 років. Він родом з України, але мав канадське громадянство. Упродовж багатьох років жив разом з батьками у містечку Кіністіно (провінція Саскатчеван). Потім переїхав до Порт-Алісу, що на острові Ванкувер.

Друзі Григорія говорять, що він був сповнений життям, любив подорожувати та знайомитися з новими культурами. Про свої подорожі він писав в Instagram.

Останні дописи свідчать про те, що в якості добровольця в Україні він побував у найгарячіших точках.

«Це Друг з великої літери, йому можна було розказати про все, він завжди поважав чужі таємниці! ...Приїжджаючи з фронту, він забігав до мене, по дорозі беручи свій улюблений лимонний кекс та масалу, бо просто хотів відволіктись і пограти на компі. Я завжди сміявся — приїхав з фронту та зайшов в Call of Duty, типу йому там війни не вистачає», — написав його товариш.

За словами батька загиблого, разом з дружиною вони приїжджали до Києва, щоб провести з сином різдвяні свята.

Пройшло зовсім трохи часу від зустрічі і тепер батько їде на похорон до сина.

«Він хотів побудувати будинок на воді після війни», — згадує Віталій Цехмістренко.

Добровольець Григорій Цехмістренко, який загинув від рук російських загарбників, є сином успішного бізнесмена Григорія Цехмістренка. Про це йдеться у дописі журналістки Анни Ковальчук.

«Ви напевно бачили, що під Бахмутом загинув громадянин Канади, медик-добровольець Григорій Цехмістренко. Такий симпатичний молодий хлопець на фото. Його вбили вагнерівці. Новина широко розійшлася, у стрічці було багато передруків, навіть Віктор Ющенко запостив.

Але є щось, що залишилося за кадром або принаймні я не бачила. Григорій – син Віталія Цехмістренка, засновника холдингу Райз. Свого часу це був провідний в Україні національний дистриб'ютор ресурсів та техніки для АПК, один із лідерів на ринку цукру та помітний латифундист.

Наприкінці «нульових» він продав бізнес Олегу Бахматюку. Сума угоди не оголошувалась, але була достатньою, щоб Цехмістренко міцно увійшов до списку найбагатших людей країни зі станом, що вимірюється сотнями мільйонів, Фокус його оцінював у більш як 200 млн.

Жив із сім'єю в Канаді. І при цьому так виховав сина, що той із максимального добробуту ухвалив рішення воювати за Україну. І загинув за неї», – йдеться у дописі.

Зазначається, що Цехмістренко походив з України, але мав канадське громадянство. Він проживав у місті Порт Еліс в провінції Британська Колумбія. За словами його бойового побратима, Цехмістренко загинув уночі 14 січня поблизу Бахмута.

До України він приїхав з Канади у січні минулого року, коли ще ширилась інформація про підготовку Росією повномасштабного вторгнення.

Ким був  батько Григорія, Віталій Цехмістренко в Україні?

До 2011 року Віталій Цехмістренко був відомим бізнесменом в аграрних колах України. Він засновник та власник  агрохолдингу «Райз».

До складу холдингу входили цукровий завод із добовою потужністю переробки до 10 тис. т цукрових буряків, 3 елеватори загальною потужністю майже 600 тис. т одноразового зберігання та 5 насіннєвих заводів. Дистриб'юторська мережа налічувала 40 агродилерських центрів по всій Україні та 340 тис. кв.м  складських приміщень. Також компанія мала в обробітку 180 тис. га.

У 2011 році агрохолдинг «Райз» було продано Олегу Бахматюку. Сума угоди не розголошувалася, але експерти говорили про $50 і навіть $100 млн. За версією журналу Фокус, у тому ж році Віталій Цехмістренко зайняв 61 місце в рейтингу «200 найбагатших людей України». Його статки оцінили у $291,1 млн.

Віталій Цехмістренко у 1998-2002 рр. був народним депутатом України від виборчого округу № 154 від Рівненщини. А з 2002-2006 рр. — нардепом від виборчого округу №155, також від Рівненщини. Представляв «Блок Віктора Ющенка «Наша Україна».

20 січня, у Києві відбулася церемонія прощання з канадським добровольцем-парамедиком Григорієм Цехмістренком, пише Суспільне.

Як повідомлялося раніше, попрощаються з льотчиком зі Львівщини, який загинув у авіакатастрофі в Броварах

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена