Міністерство освіти розповіло, чи можуть мобілізувати аспірантів в Україні

Аспіранти денної форми навчання

Детально про можливість мобілізований аспірантів розповів виданню «Телеграф» голова Міністерства освіти і науки України Оксен Лісовий.

Особи, які пішли в аспірантуру одразу після закінчення повної вищої освіти або через кілька років, не можуть бути мобілізовані.

«Вони складають іспити, підтримують рівень знань та вступають в університет. І після цього мають право на відстрочку», ‒ каже він.

Кількість місць на аспірантуру буде приблизно 7 000. Проте контракт буде доступний на заочній та вечірній формах. Тобто призов аспірантів денної форми цього року не можливий.

«Бюджетна форма навчання у 2024 році розширена майже у двічі. Державне замовлення наразі 7 000 студентів-аспірантів. Щоб усі студенти, які готові продовжувати свою дослідницьку і наукову діяльність мали на це можливість. Аби не втрати здібних і талановитих людей», ‒ додає Лісовий.

Звісно, що є чоловіки, які бачать в аспірантурі лише спосіб ухилитися від мобілізації. Але наразі Міністерство хоче докласти максимум зусиль, аби люди у воєнний час здобували освіту.

Читайте також: Глава МЗС розповів, що буде перемогою України

«Ми дуже переживали, що корупційні схеми витіснять з вишів людей, які дійсно готові навчатися. І цю історію треба було закрити. Але головна задача для нас зараз ‒ дати здібній молоді змогу навчатися, розширити можливості для неї. Саме тому цього року така кількість бюджетних місць на аспірантурі», ‒ додав міністр.

varta1.com.ua: Новини

Юлія Зуб