Міністр сільського господарства Польщі підтримав блокаду українського кордону польськими фермерами

Сказав. що акції є виправданими і не хоче обмежувати їх у праві на протест

ФОТО: ілюстративне

Міністр сільського господарства Польщі підтримав блокаду українського кордону польськими фермерами. Про це він сказав в ефірі Польського радіо у п’ятницю, 9 лютого, у день, коли фермери повторно почали блокувати кордон з Україною.

«Фермери мають законні занепокоєння, очікування та вимоги щодо обмеження надмірного надходження товарів з України, а також з інших неєвропейських ринків до ЄС, особливо до Польщі», — сказав міністр.

 За словами Сєкерського, на Польщу та інші прикордонні країни найбільше вплинуло рішення ЄС лібералізувати торгівлю, відкривши Євросоюз для надходження товарів з України, без мит, без квот. «Це мала бути форма допомоги Україні. Ми розуміємо допомогу, поляки її надали дуже рішуче і від щирого серця. Ми ведемо двосторонні переговори з Україною, ми хочемо встановити певні суми і обсяги, які ми будемо контролювати. Якщо продукту забагато, то відбудеться блокада», — сказав він.

За словами міністра, у певних сферах буде потрібна повна блокада імпорту з України, як у випадку з зерновими. Також може знадобитися заборона на імпорт з України цукру та м’яса птиці. Можливість запровадження такої заборони польська влада поки що аналізує, зазначив Сєкерський.

«Ми будемо подавати заявки в Єврокомісію, але ми хочемо це закріпити і в наших відносинах з Україною. Ми будемо чітко домовлятися до кінця, тому що правота на стороні фермерів і Міністерства сільського господарства, яке має схожу позицію щодо фермерів», — зазначив Сєкерський.

 Він також наголосив, що не хоче обмежувати право фермерів на протест. Міністр заявив, що таке право є у всіх соціальних верств, оскільки Польща — демократична країна. Водночас Сєкерський сказав, що закликав фермерів протестувати так, щоб це якнайменше обтяжувало мешканців.

«Ми провели зустріч з представниками всіх профспілок і фермерських організацій, з фермерським самоврядуванням, щоб ці протести були найменш обтяжливими для громадян, але мали інформативне повідомлення про те, чому вони протестують. Це пов'язано з їхньою складною економічною ситуацією», – зазначив міністр.

Польський політик заявив, що у певних сферах буде потрібна повна блокада імпорту, як у випадку з зерновими.

Він не виключив, що «це буде потрібно по цукру, м'ясу птиці».

 "Ми це аналізуємо. Ми будемо вносити пропозиції до ЄК, але ми також хочемо встановити це у відносинах з Україною. 

Читайте також: польські протестувальники заблокували один із пунктів пропуску на кордоні з Україною (ВІДЕО)

Ми будемо вести переговори однозначно до кінця, тому що правота на боці фермерів і Мінагрополітики, яке має схожу з фермерами позицію", - зазначив Сєкерський.

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також