Міністр заговорив про ймовірність підвищення тарифу на електроенергію

Через пошкодження внаслдок атак

Через російські атаки по українських енергооб'єктах є ймовірність підвищення тарифу на електроенергію для населення. Про це розповів міністр енергетики Герман Галущенко в інтерв'ю Bloomberg.

«Руйнування були значні — і в електроенергетиці, і в електропередачі. Ситуація складна. Ми досі не розуміємо масштаби збитків, оскільки багато об’єктів все ще в руїнах, і ми не можемо до них дістатися», - розповів Галущенко.

Попри те, що збитки офіційно не підраховані, вони вже вимірюються мільярдами гривень і продовжують зростати та можуть досягти мільярдів доларів.

«Наразі постраждало шість гігават електроенергії, що втричі більше, ніж Україна планувала імпортувати із Заходу цієї зими. ДТЕК заявила , що 80% її об'єктів серйозно пошкоджено», - йдеться у повідомленні.

Постійні російські атаки загрожують не лише втратою електроенергії, а й екологічними катастрофами.

«Атаки на гідроелектростанції є актами тероризму та військовими злочинами, оскільки вони впливають не лише на виробництво енергії, а й на роботу дамб на річках», – сказав міністр.

Галущенко уточнив, що більше пошкодження мережі ускладнить ситуацію влітку, коли споживання досягне свого піку.

«Ми обов'язково будемо спілкуватися з людьми. Кожен хоче жити комфортно, але ми повинні думати про те, що зараз є обмеження... Залежно від ситуації в липні-серпні ми будемо просити людей максимально економити. Росіяни не можуть викликати повторення відключень 2022 і 2023 років. Навіть у разі величезних збитків ми матимемо базову генерацію, яка покриває від 30% до 50% наших потреб», - сказав Галущенко.

Читайте також: У Повітряних силах повідомили деталі нічної атаки

Міністр не виключає ймовірність підвищення тарифу на електроенергію для населення. Для цього уряд зараз вивчає різні варіанти фінансування ремонту своїх енергооб'єктів. Це при цьому, що у червні минулого року після зимових атак ціна на електроенергію зросла майже вдвічі.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також