Міносвіти: цього року 90% вступників до аспірантури – чоловіки призовного віку

Йдеться про 91 500 чоловіків віком 25-60 років

ФОТО: ілюстративне

У 2024 році зі 100 000 вступників до аспірантури понад 90% – це чоловіки призовного віку, які вже мають ступінь магістра. Про це пише LIGA.net.

Міносвіти зазначило, що цього року на вступ до аспірантури подали заяви понад 100 000 охочих, з них 91 500 – це чоловіки віком 25-60 років, які вже мають ступінь магістра.

Окрім того, видання уточнило у міністерства, чи не воно вважає несправедливим призупинення вступу на контракт та інші нововведення щодо абітурієнтів, які поступають до аспірантури не заради відстрочення від служби у війську.

У МОН запевнили, що для того, аби уникнути фактора несправедливості цьогоріч збільшили число бюджетних місць до 7000 – саме така кількість вступників до аспірантури спостерігалася щороку до 2022-го. Водночас для контрактників залишаються відкритими опції заочної та вечірньої форми – вони не дають відстрочення від мобілізації, нагадали у відомстві.

Нагадаємо, раніше Міністерство освіти призупинило набір студентів на денну або дуальну форму аспірантури за кошти фізичних та юридичних осіб до 1 січня 2025 року.

Читайте також: раніше у МОН розповіли, як вступити на аспірантуру, щоб отримати відстрочку від мобілізації

Окрім того, заступник міністра освіти Михайло Винницький повідомив, що у Міністерстві освіти стривожені тим, що цьогоріч багато чоловіків старшого віку подали заяви на вступ до магістратури та аспірантури. Там вважають, що освіта не має бути способом уникання конституційного обов’язку. 

varta1.com.ua: Новини

Ілона Мартинюк

Читайте також