Міносвіти підтримало вимогу студентів Львівської політехніки звільнити Ірину Фаріон за образу українських військових

Рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш

Колаж: Суспільне Львів, фото: Ірина Фаріон/Facebook

 

У Міністерстві освіти та науки України відреагували на скандал з професоркою Львівської політехніки Іриною Фаріон. І заявили, що підтримують вимоги студентів не співпрацювати з людьми, які не поважають захисників та захисниць. При цьому додали, що рішення про призначення та звільнення працівників ухвалює виш.

Таку відповідь «Суспільному» надіслали з Міністерства освіти та науки України.

У МОН заявили, що окрім освітньої функції університети мають завдання формувати особистість та світогляд студента. А тому викладачі повинні не лише передавати знання молоді, а й виховувати повагу до фундаментальних цінностей. Серед них — гідність людини та повага до українських захисників та захисниць. Для цього виші мають обирати до штату тих педагогів, які самі є носіями таких ідей.

«Міністерство підтримує вимоги студентів до ЗВО не співпрацювати із людьми, які не розділяють фундаментальні цінності, як-от гідність людини й повага до наших захисників та захисниць», — йдеться у відповіді на запит.

У Міністерстві освіти та науки додали, що саме виші самостійно призначають та звільняють з посади викладачів і працівників освіти. А тому університети несуть відповідальність за те, щоб ці люди були «не тільки кваліфікованими спеціалістами, але й людьми високих ціннісних орієнтирів та моральних переконань».

Керівниця центру комунікацій Львівської політехніки Наталія Павлишин повідомила Суспільному, що позиція вишу, яку оприлюднили ввечері, 7 листопада, є незмінною. У заяві йдеться про те, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

Що відомо про скандал з Іриною Фаріон

5 листопада вийшов ефір програми «Рандеву з Яніною Соколовою», де філологиня Ірина Фаріон розкритикувала російськомовних українських військових, зокрема з Третьої штурмової бригади (створена на базі добровольчого формування «Азов»). Вона сказала, що не може назвати їх українцями.

Вранці 7 листопада після інтерв'ю з мовознавицею уповноважений Верховної ради України з прав людини Дмитро Лубінець написав, що звернувся до Національної поліції України, СБУ та Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо дискримінації. Лубінець прямо не назвав прізвища Фаріон, однак його заява з'явилася на тлі скандалу з нею, який зараз обговорюють у соцмережах.

Також на одному із корпусів Львівської політехніки наклеїли листівки із закликами звільнити Ірину Фаріон, яка викладає у цьому навчальному закладі.

На сайті Львівської політехніки оприлюднили офіційну позицію навчального закладу. Там уточнили, що Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом.

«Беззаперечно, кожен воїн, який боронить нашу землю і наш народ, незалежно від віросповідання чи мови спілкування, заслуговує найвищої поваги і вдячності. І це ― непорушна позиція нашого університету. У Львівській політехніці діє кодекс корпоративної культури, який визначає моральні принципи, правила та норми спілкування і поведінки учасників академічної спільноти нашого університету. Однак Львівська політехніка не несе відповідальності за висловлювання працівників та студентів поза університетом», – мовиться у заяві.

Після розголосу ситуації «Суспільне» зателефонувало до професорки Львівської політехніки Ірини Фаріон за коментарем.

«Виконуйте закон – 29 стаття закону »Про Збройні сили України«; 13 стаття – закон »Про функціонування української мови«; 10 стаття – Державний статус української мови. Все, крапка! Чи, можливо, ті, хто служить у війську, мають індульгенцію на право не знати мову і зневажати її? Для них — це не закон? Вони порушують мовний закон. Що це за армія, де не дотримуються законів?» — заявила Ірина Фаріон.

На запитання про те, як вона відреагувала на звернення омбудсмана Дмитра Лубінця до СБУ та Нацполіції за фактом заяви, Ірина Фаріон відповіла, що чекає зустрічі з представниками СБУ.

«Мені дуже хочеться поспілкуватися із Службою безпеки України і нагадати їй, що існує 29 стаття. Тобто мова у війську — українська», — додала мовознавиця.

Згодом, 8 листопада, колегія та профком студентів та аспірантів Львівської політехніки опублікувала реакцію на висловлювання Ірини Фаріон щодо російськомовних військовослужбовців.

«Підігравання ворогу та медійне поширення образливих наративів про російськомовних військовослужбовців, не співпадає із цінностями та тією волонтерською підтримкою, яку роблять наші студенти одноосібно, ми як колектив студентської організації та спільнота студентів загалом», – мовиться у заяві.

Читайте також: «Львівська політехніка» відреагувала на скандал з Іриною Фаріон.

Студенти закликали «відповідні правоохоронні органи розглянути ситуацію та встановити факт порушення ККУ або ж факт його відсутності».

джерело: Інстаграм/ students_nulp

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий

Читайте також