Мирний план Зеленського скоротили для майбутніх переговорів з РФ

Саміт щодо миру в Україні

Глобальний саміт миру щодо України  має на меті досягнення угоди з трьох основних пунктів замість десяти, щоб залучити російських офіційних осіб до майбутніх переговорів.

Про це повідомляє агентство Bloomberg.

Зустріч, яка відбудеться 15-16 червня у Швейцарії зверне увагу на три питання: як способі зміцнення довіри, щоб пізніше взаємодіяти з Москвою з обмеженого кола питань, йдеться у проєкті документа.

«Попри те, що російські офіційні особи були виключені з формату, очолюваного Києвом, у документі йдеться, що до припинення війни мають бути залучені всі сторони. Тому ми домовилися про здійснення конкретних кроків, які можуть слугувати заходами зміцнення довіри у вищезазначених сферах з подальшим залученням представників Російської Федерації», - йдеться у документі.

 

  1. Об'єкти ядерної енергетики мають бути безпечними, а будь-яка загроза застосування ядерної зброї є «неприпустимою». Ядерні установки, зокрема електростанція в Запоріжжі, мають працювати під контролем України та відповідно до принципів, визначених Міжнародним агентством з атомної енергії.
  2. Продовольча безпека не повинна бути «зброєю» — і гарантуватися вільним судноплавством у Чорному та Азовському морях. Україна повинна мати доступ до третіх сторін для своєї сільськогосподарської продукції.
  3. Усі полонені на війні мають бути звільнені, включно з усіма «депортованими та незаконно переміщеними» українськими дітьми та цивільними, які мають бути повернуті в Україну.

Читайте також: Нардеп повідомив, що подорожчає після зростання тарифу на електроенергію

В документі йдеться, що шлях до миру повинен узгоджуватися зі Статутом Організації Об'єднаних Націй, що передбачає проведення другого саміту, пише Bloomberg.

varta1.com.ua: Новини

Коментарі

Читайте також