Митники знайшли у посилці, яка прямувала з Тернополя до США, палеонтологічний ексклюзив віком близько 165 млн років (ФОТО)

Знайшли в посилці стародавній панцир морського їжака

фото: Держмитслужба

Працівники Київської митниці затримали ексклюзивну скам’янілість юрського періоду при спробі незаконно переслати її за кордон.

Як повідомляє Дермитслужба, під час митного контролю міжнародного поштового відправлення, яке прямувало з Тернополя до США, митники звернули увагу на незвичний шорсткий камінець з наростами. Через зовнішні ознаки органічних решток на камені, його скерували до Національного науково-природничого музею для встановлення належності зразку до культурної цінності.

Як визначили експерти, цей «камінець» – панцир морського їжака Pygaster michelini, на якому оселилася Serpula sp. З позиції палеонтолога, це - ексклюзив. Ймовірне місце знахідки – Трахтемирів (Черкащина), басейн річки Дніпро. Геологічний вік - близько 161-165 млн років.

Експерти зазначають, що зразок оригінальний, та підкреслюють його досконалу збереженість. Скам’янілість походить з келовейських відкладів юрського періоду. Предмет має культурну цінність як геологічна спадщина. Експерти рекомендують внести знахідку до Державного реєстру національного надбання, а також до Музейного фонду України.

Читайте також: у поїзді, який прямував з Перемишля до Львова, знайшли валізи забиті хутром чорнобурки.

«Для вивезення через митний кордон культурних цінностей необхідно мати відповідне свідоцтво Міністерства культури України. Такого документа у даному випадку митникам надано не було. Складено протокол про порушення митних правил за ст. 473 Митного кодексу України. Скам’янілість вилучено до рішення суду», зазначається у повідомленні.

 

varta1.com.ua: Новини

Володимир Садовий