«Мобілізація через лотерею або жеребкування»: ексміністр економіки запропонував нову формулу

Рандомним способом

Колишній міністр економіки розвитку і торгівлі, позаштатний радник керівника Офісу президента та член наглядової ради «Укроборонпрому» Тимофій Милованов запропонував ідею, як покращити мобілізацію в Україні. Свої пропозиції він опублікував у соцмережі Facebook.

Милованов пропонує мобілізовувати людей до ЗСУ за принципом випадковості.

Радник керівника Офісу президента пропонує мобілізовувати людей через «лотерею або жеребкування».

«Держава випадково витягує день і місяць. Ті люди які народились в ці дні мобілізуються, інші ні. І так робить для кожної хвилі мобілізації», – зазначив він.

Не всім така ідея сподобалась. У коментарях до допису йдеться:

Додамо, що 25 грудня Кабінет міністрів вніс до Верховної Ради законопроєкт про удосконалення проведення мобілізації і військового обліку.

Так, уряд пропонує змінити призовний вік з 27 до 25 років. А ще – встановити обмеження прав громадян, які ухиляються від взяття на військовий облік та проходження військової служби. Також Кабмін хоче удосконалити процедуру військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Де виникла ідея мобілізації за принципом лотереї: історична довідка

Ідея за допомогою жеребкування набирати людей до війська виникла в США майже дві сотні років тому. Першу лотерею для набору призовників провели в 1863 році на початку Громадянської війни. Щоправда, назвати цю процедуру «справедливою» можна було з великою натяжкою.

Певні категорії громадян, наприклад, чорношкірі були звільнені від призову, а багаті призовники могли офіційно відкупитися від служби за 300 доларів, якщо навіть жереб випав на їхню долю. Або знайти собі заміну. Під час Першої світової війни США встигли провести три жеребкування для мобілізації військовозобов'язаних. За їхніми результатами військо поповнили майже 2,7 млн чоловіків з 24 млн зареєстрованих військовозобов'язаних. Жеребкування проводилось і під час Другої світової війни. Єдине, що змінилось, це посилення «ефекту випадковості». Картки призовників були двічі перемішані, а кульки витягував вашингтонський чиновник із зав'язаними очима в присутності президента США. Американська влада ще більш вдосконалила «призовні лотереї» (draft lottery) під час кровопролитної і дуже непопулярної серед населення війни у В'єтнамі.

Тепер в кульках зазначали не номер військовозобов'язаного, а дату народження. Тому їх було лише 366, як днів у високосному році.

Читайте також: до Ради подали оновлений законопроект про мобілізацію

Кульки ретельно перемішували декілька разів і висипали у скляний барабан. Потім одна за одною їх витягували, аж поки всі дні року не отримають свою черговість призову.

varta1.com.ua: Новини