Мобілізація: види повісток та які з них вручають на вулицях

Все про повістки

В Україні загальну мобілізацію проводять відповідно до Указу президента України «Про загальну мобілізацію», Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», а також Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу. Про це повідомила адвокат Вікторія Тютюнникова у коментарі для «Слово і діло».

Вручення повістки не є підставою для негайної мобілізації. Наразі в Україні можуть вручати чотири види повісток:

  • повістка з’явитися в військкомат для уточнення облікових даних військовозобов’язаного;

Такі повістки вручають, щоб оновити дані про призовників у військовому комісаріаті. До таких даних належать: особисті контакти, інформація про стан здоров’я призовника, склад сім’ї, місце роботи, навчання.

  • повістка на проходження медичного огляду при військкоматі;

Повістка, щоб визначити стан здоров’я та придатність громадянина до служби. За результатами обстеження видається документ з висновком військово-лікарської комісії про придатність чи непридатність до військової служби.

  • повістка-призов на строкову військову службу;

Такий вид повісток найбільше тривожить громадян. Прийнявши таку повістку і не з’явившись за нею, особа ухиляється від призову, тож ризикує бути притягнутою до кримінальної відповідальності, що передбачена ст. 335 Кримінального кодексу України (карається обмеженням волі на термін до трьох років).

  • повістка на прибуття на призовну дільницю, «мобілізаційне розпорядження», «бойова повістка», «повістка на відправку».

Такий вид повістки вручають військовозобов’язаним особам, які пройшли медичну комісію та визнані придатними до несення військової служби, й зобов’язує громадянина з’явитися на призовний збірний пункт впродовж 12–24 годин після оголошення мобілізації.

Повістки, які вручають на вулицях, зазвичай не бойові. Більшість з них означають виклик до військкомату для уточнення даних або на медкомісію (тобто, перший або другий вид).

«Справа в тому, що багато чоловіків роками не заходили у військкомат. За ті роки вони вже можуть мати трьох дітей, тобто мають підстави для відстрочки, або взагалі можуть бути непридатними до військової служби за станом здоров’я. Тому представники військкоматів вдаються до таких дій, щоб з’ясувати, хто ще може воювати», — пояснила юристка.

Тим, кому вручили повістку-призов на строкову військову службу чи прибуття на дільницю, варто знати, що для комплектування бойових військових частин обов’язковою вимогою є наявність досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю.

«Тобто, тільки військовозобов’язані, що мають досвід військової служби або залучались на навчальні збори раніше, можуть бути направлені відразу до військових частин. Своєю чергою, непідготовлених військовозобов’язаних, без досвіду проходження військової служби або підготовки на навчальних зборах, не направляють одразу на передову», — сказала Тютюнникова.

Нагадаємо, усе про бронювання військовозобов’язаних та навіщо воно потрібне.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт

Читайте також