Мобілізація: юрист пояснив, що чекає призовника, який не прийшов у військкомат

Неявка у військкомат карається законом

Якщо військовозобов’язаний громадянин особисто отримав повістку та підписався у ній, то він повинен з’явитися у військкомат. Про це повідомив юрист Ростислав Кравець для "Фактів".

У разі підписання призовником повістки й подальшої неявки у військкомат, на цю людину можуть накласти адміністративну чи кримінальну відповідальність. Кримінальну застосовують тоді, як призовник пройшов військово-лікарську комісію, після чого не з’явився повторно у центр комплектування.

«Якщо ви не з’явились за першою офіційною повісткою, на вас можуть накласти адміністративний штраф. Коли ж ви пройшли медичну комісію і в подальшому не з’являєтесь до військкомату, вже може бути накладена кримінальна відповідальність за ухилення від проходження військової служби», — сказва юрист.

Щодо адміністративної відповідальності, то це штрафи на суму від 85 до 119 грн, якщо призовник не прийшов у військкомат без поважних причин. За повторне таке порушення — штраф 255 грн. Якщо призовник ухиляється від строкової військової служби, на нього чекає обмеження волі до трьох років.

Нагадаємо, міністр оборони пояснив, куди залучений мільйон мобілізованих військових.

varta1.com.ua: Новини

Ольга Чобіт