Мобілізація жінок: експерт роз’яснив, чи відбуватиметься вона на рівні з чоловіками

Тема, яка хвилює багатьох жінок

Мобілізація жінок — тема, яка хвилює багатьох українок під час війни. Так у мирний час жінок можуть взяти на службу лише добровільно, а під час воєнного стану мобілізація діє виключно для всіх військовозобов’язаних. Про це розповіла юристка «Юридичної сотні» Наталія Фещик. 

Юристка розповіла, що означає «військовозобовʼязані» і як це впливає на мобілізацію жінок.

«На сьогодні в нас діє другий указ президента про мобілізацію, якщо не рахувати періоду довоєнного стану антитерористичної операції. Коли ми аналізуємо ці укази, там не йде мова про гендерне розмежування — жінок та чоловіків. Там вживається єдиний термін «військовозобовʼязані особи». Тобто де-юре і сьогодні жінки мали б бути мобілізованими».

На сьогодні, за словами юристки,  невідомо жодного випадку примусової мобілізації жінок. Мобілізація та контрактна служба військовослужбовців сьогодні відбувається виключно добровільно. 

«Як це буде у наступному указі президента і як це буде після 1 жовтня, ми будемо бачити лише у наступних нормативно-правових актах», — зазначила Фещик. Як вважає експертка, навряд чи в указі президента України буде розмежування на жінок та чоловіків. Скоріш за все, знову буде вжито термін «військовозобовʼязані». Інше питання, як це буде працювати на практиці", — зазначає Наталія Фещик.

Так, за словами заступниці Міністра оборони Ганни Маляр з 2014 року жодна жінка не була примусово мобілізована на військову службу. Питання про мобілізацію жінок в Україні зараз не стоїть — повідомила заступниця міністра оборони  в ефірі інформаційного телемарафону

Діє указ президента про мобілізацію, у якому прописана планова кількість людей, яких необхідно мобілізувати.

Додамо, що таке тимчасова відстрочка від мобілізації: усе про бронювання військовозобов’язаних та навіщо воно потрібне.

Також сьогодні в ЗСУ роз’яснили законність вручення повістки як покарання за порушення ПДР.

varta1.com.ua: Новини

Ярошенко Олена