Монетизація пільг має бути доступною для мешканців усіх громад!

photo_2021-05-20_11-30-56
photo_2021-05-20_11-30-56

В Україні стартує друга спроба монетизувати пільговий проїзд у всіх видах громадського транспорту. Новий проєкт постанови Кабміну щодо встановлення його порядку вже пройшов перші обговорення. А ще викликав ряд зауважень.

Голова транспортної комісії ЛМР Ігор Зінкевич переконаний: запропонована версія постанови може поставити у складне становище багато місцевих громад.

По-перше, в проєкті урядовці не визначили кількість поїздок, які будуть компенсуватися через монетизацію. Друге, не враховано, що чимало громад через свою збитковість узагалі не передбачили в бюджетах грошей на пільговий проїзд. Тим паче, готівкою «на руки»

На Львівщині це - Новострілищанська, Магерівська, Жовтанецька, Кам’янко-Бузька, Зимноводівська, Підберізцівська, Лопатинська, Радехівська, Вільшаницька, Дублянська, Новокалинівська, Славська, Великомостівська, Нижанковецька, Новоміська громади, Моршин і Новий Розділ.

«Незаможні громади просто не зможуть забезпечити пільговикам їхнє право на безкоштовний проїзд», — пояснив Ігор Зінкевич.

На його думку, така ситуація може викликати критичну ситуацію із пасажирськими перевезеннями, зростання соціальної напруги. Також велика кількість пільговиків почнуть перереєстрацію у територіальні громади, які можуть забезпечити монетизацію пільг.

«А це знову хаос та непорозуміння», — переконаний ЛМР Ігор Зінкевич.

Відтак, разом із громадським активістом Святославом Товстигою, він підготував спільне звернення від ЛМР до уряду з проханням розробити спеціальну програму реалізації порядку монетизації пільг для територіальних громад, які є дотаційними та не можуть самостійно забезпечити право пільговиків на безкоштовний проїзд.

varta1.com.ua: Новини