Мовний чи трудовий скандал стався у львівській приватній школі "Вільних і небайдужих"

AC25CB52-A042-4A6E-B2F8-56CFD2617CB9_w650_r0_s
AC25CB52-A042-4A6E-B2F8-56CFD2617CB9_w650_r0_s

Нещодавно громадськість Львова збурило повідомлення про конфлікт зі звільненням вчительки української мови з приватної школи, з «мовним» забарвленням. Приводом до скандалу став допис, у «Facebook», вчительки про її звільнення, на ґрунті начебто звільнення через навчання української мови, який викликав неоднозначне трактування. Про це пише «Радіо Свобода».

Більш ніж три місяці працювала у приватній «Школі вільних і небайдужих» вчителька української мови Іванна Рижан. Тут навчається 360 дітей у початкових класах. Школу створив «холдинг емоцій «!FEST», якому належать десятки закладів харчування у центрі Львова і чимало інших комерційних проєктів. Вчительці запропонували роботу тьютора, тобто вона займалась учнями четвертого класу після уроків: робила з ними домашню роботу, супроводжувала в їдальню, перебувала з ними на прогулянці. А також керівник цього класу погодилась, щоб Іванна Рижан викладала 4-класникам українську мову, щоб їх «підтягнути» з цього предмету. Таку домовленість схвалило керівництво приватної школи.

Однак, тиждень тому вчительку звільнили, за згодою двох сторін. Іванна Рижан написала емоційний пост на своїй сторінці у «Facebook». Учителька пише: «Цькування мови, вчителів, нових учнів. Не прийняли нову дитину, замовили... — і вижили (через своїх дітей). Не сподобався ще один — і ось погроза з боку дітей, що «і тебе виживемо». Не «по-їхньому вчитель працює — анонімне опитування, цькування і примусова заява — «за згодою сторін» без згоди однієї з них». Власне, перш, аніж звільнити вчительку, провели опитування серед школярів щодо їхнього ставлення до педагога.

А фразу «для захисту російськомовних та «данєцких» у Львові можна показово розправитись як із мовою, так і з учителем» багато людей потрактувало, як те, що вчительку звільнили через скаргу батьків переселенців із Донецька. Хоча, за інформацією дирекції школи, у класі немає жодної дитини з родини переселенців із Донбасу. Лише одна учениця з Криму, але дитина спілкується українською.

«Я так не вважаю, що через мовне питання мене звільнили. Так ЗМІ написали. Я написала кілька тез у пості, чому у класі це сталось. Я три місяці не входила, хто звідки є з учнів. Інцидент був накручений. Я вважаю, що мене звільнили з тієї причини, що хтось із батьків двох учнів поскаржився. Ці двоє дітей у класі легко сприймають інформацію, розумні, швидко працюють, їх нервують ті, хто повільно працює. Але я мусила чекати на тих, хто повільно робить завдання. Двоє учнів на тлі української мови створювали ситуацію, але це було два останні тижні перед звільненням. Школа скерована на результат, тому я туди пішла. Бо там — рейтинг, гарний колектив і атмосфера, мені там все подобалось. Можливо, я як вчитель старших класів переборщила з динамікою цієї роботи, але хотілось, щоб учні мали результат», — пояснює свою позицію Іванна Рижан.

Вчителька підписала заяву на звільнення. У змісті було «за згодою сторін».

«Мене покликав у кабінет директор школи і сказав, що ухвалили рішення про звільнення, ось тут папір і що маю це переписати. Я поцікавилась, а які підстави. У змісті було «за згодою сторін». Я сказала, що не погоджуюсь і почула: якщо не погоджуєтесь, то це буде довга тяганина. Я просто підписала», — говорить вчителька.

Допис Іванни Рижан негативно оцінили у колективі приватної «Школи вільних і небайдужих». Вчителька, з якою вона працювала у четвертому класі, заперечує будь-який мовний скандал. Більшість із тих, з ким спілкувалась у школі, вважають, що конфлікт трудовий, але не через те, що викладання української мови не подобалось окремим батькам у класі, і пояснюють, що не спрацювалась учителька з колективом.

Заперечує звільнення вчительки через надмірну увагу до української мови і тиск батьків на адміністрацію з вимогою звільнити педагога керівник школи Олесь Пограничний.

«Ми відпрацювали три місяці, а за цей термін можна побачити один одного. За цей час було кілька нервозних моментів із боку вчительки. Розумію, що це четвертий клас, непросто з дітьми спілкуватись, з ними треба говорити. Але нервозна поведінка щодо дітей і вчителів призвели до того, що ми сказали, що не вийшла співпраця. Мені складно сказати, професійна людина чи ні. Бачив спілкування з учнями і вчителями, іншими працівниками школи, які не прийнятні. Можливо, в іншому середовищі вона добре працює. Я не знаю цього. Є діти з російськомовних родин. Ми не питаємо, хто з Донецька, нікому в голову таке не приходить, а який стосунок школа має до того, як у родинах спілкуються. У школі — українська і англійська мови», — каже Олесь Пограничний.

У приміщенні школи — багато пізнавальних матеріалів про відомих українців, розвішані україномовні цитати.

[caption id=«attachment_165799» align=«alignleft» width=«516»] Фото: «Радіо Свобода»[/caption]

Представник громадської волонтерської організації «Апостольська Чота», Михайло Апостол також відреагував на конфлікт і зустрівся з директором школи, в якій по постах вчительки та різних інформаційних інтернет видань піднявся шум, про те що у Львові гуляє «руский мір» і донецькі переселенці звільняють вчителів за нібито "пропаганду української мови.

«Погодьтесь, що це кричуща проблема і невідреагувати ми не змогли. Зустрілись в директорському кабінеті, де стіна розвішана дитячими малюнками з написом »Ми любимо Івасюка". І, як виявилось у школі вільних та небайдужих (таку назву вона має) у цьому класі донецьких переселенців немає. «Рускій мір» який мав би гуляти, також не гуляє і сама вчителька швиденько редагувала пост і казала, що такого не писала, але забула про історії редагувань у «Facebook» тому ми почитали все, як було з самого початку! А звільнена з цієї школи по професійній причині, де це виключно справа її та дирекції школи! На питання, які нас хвилювали, а саме, чи її звільнено через українську мову і, які відносини з дітьми та родинами переселенців, відповіді ми отримали. Школі бажаємо триматись завжди лише тих цілей по вихованню української нації, вчительці звертаємо увагу, що маніпулювати наболілим не потрібно, а масмедіям перевіряти інформацію перш ніж переповідати всяку маячню!" — написав пан Михайло.

Зараз юристи школи вивчають матеріали цього скандалу і поки що невідомо, чи освітній заклад звернеться з судовим позовом щодо звинувачень вчительки на адресу школи. Іванна Рижан повідомила, що готова відстоювати свою позицію у суді й «озвучити в публічному процесі всіх осіб, всі події та їх деталі, а також те, якою була реакція на них, а не тільки «зручну» та суб’єктивну оцінку».

У школі відбулись батьківські збори і, як інформує батько одного зі школярів, на них мовилось щодо «неприпустимості та недопущення дитячого булінгу, непокараність виявлених системних порушень зі сторони учнів. Деякими з батьків були озвучені факти булінгу та цькування їхніх дітей окремими учнями, що в загальному створювали некомфортне середовище для навчання та організації виховного процесу». Батьки донесли до адміністрації школи всі ті проблеми, які назбирались впродовж певного часу навчального процесу. Однак, це робочі моменти і їх вирішують, пояснюють в адміністрації школи.

varta1.com.ua: Новини